KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
30 Jan

Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj?

Dosada si sigurno čuo za studij u Nizozemskoj i sve prednosti koje taj studij nudi. Studente u Nizozemskoj očekuje kvalitetno obrazovanje, manje cijene školarina te vrhunske prilike za rad nakon studija. BHV Education svake godine asistira u prijavi oko 80 studenata iz Hrvatske koji odlaze na studij u Nizozemsku. Osim prednosti koje studij u Nizozemskoj pruža studentima, postoji i jedno pitanje koje se kroz godine počelo sve više postavljati – Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj?.

U sljedećem tekstu saznaj kako izgleda smještaj u Nizozemskoj, koji su načini njegova pronalaska te kako ti BHV Education može pomoći pri tvojoj potrazi! Dosada smo asistirali našim polaznicima i povezivali ih u potrazi u nizozemskim gradovima: Tilburg, Haag, Venlo, Rotterdam, Maastricht, Leuwarden, Gronningen, Emmen, Breda, Apeldoorn, Utrecht, Eindhoven, Haarlem i Leiden. Jedno od temeljnih pravila tijekom BHV Education savjetovanja pri prijavi na studij u inozemstvu je: „Rezervacija smještaja je jednako važna kao i predaja prijave“.

Tipovi smještaja u Nizozemskoj:

1. Rezervirani smještaj

U obrazovnim sustavima diljem Europe često ne postoji tipičan oblik studentskog smještaja kao u Hrvatskoj – klasičan studentski dom. U Nizozemskoj određeni fakulteti rezerviraju studentski smještaj – od agencija zakupe dio smještaja za koji se studenti mogu prijaviti. Taj tip smještaja bude raznolik: apartman, vlastita soba s kupaonom i dijeljenim ostalim prostorima, vlastita soba s dijeljenim zajedničkim prostorom i slično. Kroz proces pomoći u potrazi za smještajem naše polaznike obavještavamo o svim važnim koracima. Neki od tih koraka su približavanje rokova za prijavu rezerviranog smještaja, ispunjavanje prijave za smještaj, upute za dan rezerviranja smještaja kako bi si povećali šanse za dobivanje studentskog smještaja.

2. Privatni smještaj

Velik broj agencija objavljuje smještaj na svojim stranicama. Stranice za potragu smještaja imaju svoj način funkcioniranja te se često razlikuju. Potrebno je znati koji tip smještaja postoji na određenoj stranici, kako kontaktirati stanodavca, dogovoriti termin za preuzimanje ključeva i slično. Tijekom pomoći u traženju smještaja BHV Education svojim polaznicima u uputama za smještaj stavlja i upute za zaštitu od prevara. Kako velik broj budućih studenata krene tražiti smještaj prekasno, tada se povećava i mogućnost za prevaru.

Važna informacija za sve studente:

Sve visokoškolske ustanove u Nizozemskoj primile su zahtjev ministra obrazovanja, kulture i znanosti da prestanu aktivno regrutirati međunarodne studente kako bi se ograničio pritisak na stambenu i obrazovnu infrastrukturu.

Za sam smještaj u Nizozemskoj, neki oblik dijeljenog smještaja, preporučeno je računati na budžet od oko 500 do 600 eura mjesečno. Na početku rezerviranja smještaja je potrebno platiti i depozit. Ovisno o stanodavcu, depozit je generalno 1 do 3 stanarine. Stanove i studentske smještaje moći ćete pogledati preko dostupnih fotografija, ali i online razgledavanjem.

Savjeti za pronalazak smještaja:

1. Počni tražiti smještaj na vrijeme!

Velik broj učenika krene tražiti smještaj tek kada dobiju konačnu odluku fakulteta o primitku na studij. U tom trenutku dostupnog smještaja ima malo i cijene su veće. BHV polaznici kreću tražiti smještaj već kroz proljeće kako bi imali veći i povoljniji izbor. Uz pomoć BHV savjetnica, polaznici u isto vrijeme traže privatni i studentski smještaj budući da cijene znaju ponekad biti iste.

2. Traži smještaj na nekoliko različitih mjesta usporedno.

Često učenici počnu tražiti smještaj na samo jednoj ili nekoliko stranica za smještaj. Time si ograničavaju mogućnost izbora te produljuju vrijeme traženja smještaja. U velikom broju gradova postoji više načina za traženje smještaja, od desetke agencija koje nude smještaj do asistencija fakulteta. Iako ovaj način traženja smještaja zahtijeva dosta vremena, na kraju se isplati te učenici imaju veće šanse za pronalazak smještaja koji im odgovara.

3. Razmotri i opcije smještaja koje su izvan tvog idealnog mjesta za život.

Tražiti smještaj iz jedne zemlje u drugu je izazovno. Pretraživati stranice, slati upite za smještaj u istom gradu, dok velik broj studenata radi isto zna biti obeshrabrujuće. Našim polaznicima savjetujemo da na samom početku potrage za smještajem razmotre i manje gradove koji su bliži gradu gdje se nalazi fakultet, a imaju dobru povezanost javnim prijevozom.

4. Povećaj svoje šanse:

Na stranicama za smještaj uredi svoj profil kako bi se istaknuo među ostalih učenicima. U razgovoru sa stanodavcima budi proaktivan – čim vidiš smještaj koji ti se sviđa pošalji e-mail ili nazovi kako bi pokazao da si zainteresiran. Iako znamo da za početak studija želiš savršen smještaj, preporučujemo da za početak budeš realan. Pronađi smještaj koji ti odgovara cijenom i koji je povezan javnim prijevozom s fakultetom. Uvijek se možeš preseliti nakon početka studija, ali je bitno da za prvih nekoliko mjeseci imaš smještaj.

Sada kada znaš kako tražiti smještaj uz pomoć BHV Education, javi nam se kako bismo zajedno odabrali smjer koji bi ti odgovarao i izradili te predali tvoju prijavu!

Mnoga nizozemska sveučilišta još uvijek imaju otvorene rokove. Izaberi između studija biznisa, turizma, umjetnosti, marketinga i mnogih drugih. Kroz studij će te pratiti aktivnosti poput: posvećenost grupnom radu, analiziranje specifičnih problema i razvoj kritičkog načina razmišljanja (tzv. “problem based learning”). Obavezan dio tvog studiranja bit će i stručno stažiranje koje će ti biti olakšano jer svi u Nizozemskoj govore engleski.

Na besplatnim individualnim konzultacijama saznaj više o samom studiju u inozemstvu i kako ti BHV Education može to pomoći ostvariti.

Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.