KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
7 Mar

Srednja škola u Francuskoj: Janino iskustvo u Draguignanu

 

Klasični program srednjoškolske razmjene program je koji BHV Education radi dugi niz godina na zadovoljstvo i roditelja i učenika. Ovaj put u fokusu nam je Francuska sa svojim programom gdje je naša polaznica Jana Tepuš sa svojom kolegicom Lucijom Gnjidić otišla na mjesec dana u školu u Draguignan. U nastavku teksta saznajte kako im je bilo, što su sve naučile i doživjele te kako im je BHV Education tim pomogao pri odlasku na najboljih mjesec dana u životu!

  • Kada i na koji način si počela razmišljati o pohađanju škole u inozemstvu?

Oduvijek mi je to bilo zanimljivo. Sestra mi je išla na razmjenu u Portugal i pamtim to kao njezino predivno iskustvo te sam već tada razmišljala kako i ja želim doživjeti pohađanje inozemne škole.

  • Koju zemlju si željela posjetiti?

Od petog razreda učim francuski jezik i pomalo sam zaluđena Francuskom. Glumim u dramskoj grupi na francuskom koju vodi profesorica Davorka Franić. Zajedno putujemo po festivalima, upoznajemo nove ljude te većinom sami pišemo tekstove predstava. Trenutno se pripremamo za predstavu u Firenzi u svibnju prema tekstu Jacquesa Préverta.

  •  Čini mi se da si jako zauzeta, baviš li se još čime u slobodno vrijeme?

Plešem hip-hop i dancehall u plesnom studiju Universe već 2 godine. Zbilja uživam u tome tako da mi nije žao što nemam puno slobodnog vremena. Zapravo svoje slobodno vrijeme koristim za glumu i ples.

  • Zašto si izabrala baš SILC International?

Javila sam se BHV-u jer sam htjela pohađati školu na francuskom, a vaša stranica mi je bila najbolja. Sve je jasno objašnjeno i smatram da ste mi pružili najbolju uslugu, od prvotnog interesiranja za školu pa sve do odlaska na jednomjesečni program u Francusku. Također, sa mnom je išla i moja kolegica Lucija s kojom sam bila smještena u host obitelji i samim time imala najljepše iskustvo! Prednost je što sam imala nekog „svojeg“ s kime sam mogla razgledavati grad.

  • Kakva je bila tvoja host obitelj?

Nismo mogle dobiti bolju! Naime, bili su vrlo druželjubivi i otvoreni, a uz to imaju lanac pekara po Azurnoj obali. Možete pretpostaviti što to znači – da smo osim putovanja u Nicu i Cannes isprobavale najfinija peciva i croissante.

  • Kako izgleda školovanje u Francuskoj i u čemu je njegova posebnost?

Školovanje u Francuskoj je dosta slično našem, ali ipak postoje razlike i nešto što mi se nije svidjelo. Škola im traje svaki dan od 8 ujutro pa sve do 17:30. Dobra stvar je što postoji velika pauza za ručak od sat i pol pa se ipak stignemo odmoriti. Slušala sam obavezne predmete: Francuski, Engleski, Znanost, Povijest, Etiku te sam za izborne odabrala: Ekonomiju, Geopolitiku, Njemački i Kazalište.

  • Kakav je pristup profesora u Francuskoj i kakav je odnos prema učenicima?

Općenito se jako profesori trude da nam olakšaju i zbilja smo ih mogle pitati što god nam nije bilo jasno. U dosta stvari škola je slična onoj u Hrvatskoj, ali još jedna razlika koju mogu istaknuti jest da profesori moraju učenicima govoriti vi. To mi je isprva bilo čudno, no brzo sam se naviknula i odgovarala mi je ta razina profesionalnosti. Što se tiče ostalih stvari, strože je nego u Hrvatskoj pa tako nadzornici stoje na hodnicima i kontroliraju red.

  • Opiši mi svoj dan u Draguignanu.

Ustajanje u pola 7, odlazak u pekaru naše host obitelji, zatim u školu. Nakon četiri sata nastave odlazimo na pauzu, ponekad u školsku kantinu, a ponekad u pekaru naše obitelji koja je u ponudi imala i ručkove. Često smo se družili s ljudima iz razreda i jeli u prirodi ili na Gornjem gradu. Najviše prijateljstava sam stekla u kazališnoj grupi u koju sam se učlanila. Čujem se i dalje s njima i odlična stvar je što smo samo Lucija i ja bile iz međunarodnog okruženja u toj školi, svi ostali iz Francuske.

  • Zašto bi preporučila SILC International?

Preporučila bih ih jer se stvarno trude oko učenika, koordinatorica je stalno na raspolaganju i moram dodati da su nas vodili na izlete u Saint- Tropez i Saint-Raphael. Ako govorite francuski i imate priliku otići na kraće ili dulje razdoblje u Francusku, javite se BHV-u s povjerenjem i ostvarite svoj međunarodni san J

Mala galerija fotografija

Želiš upisati srednju školu u inozemstvu? Popuni upitnik o srednjoškolskim programima te će ti se BHV obrazovne savjetnice javiti.

Upitnik za srednjoškolske programe

Sorry, the comment form is closed at this time.