KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
19 May

Kako otići u Ameriku i obogatiti svoj životopis?

 

Internship u SAD-u pruža Vam uvid u američki način poslovanja i odličan je korak koji pomaže pri ulasku u poslovni svijet ili produbljuje znanja na postojećoj radnoj poziciji. U ovom tekstu saznat ćete koji su uvjeti za prijavu na Internship, kada možete započeti prijavu i  zašto uopće ići na stažiranje u SAD. Reći ćemo Vam i što možete očekivati u vidu zarade i troškova života, kao i primjere radnih mjesta koja se nude. Zato svakako pročitajte do kraja.

Internship USA

Zašto stažirati u SAD-u?

SAD je odlična destinacija za internship zbog svoje poznate poslovne kulture koja će Vam otvoriti mnoga vrata u budućnosti. Programe koje nudimo pružaju Vam iskustvo na pozicijama koja Vas uče kako jednog dana biti menadžer. Trenutno se možete prijaviti na pozicije u sektoru biznisa, arhitekture, inženjerstva, umjetnosti, hospitalityja i mnoga druga. Iskoristite priliku i stažirajte u velikim američkim gradovima poput New Yorka, Los Angelesa, Bostona ili u manjim sredinama s autentičnom američkom tradicijom.

Iskustvo stažiranja u, primjerice, hospitality sektoru u nekim od najpoznatijih svjetskih lanaca hotela poput Marriotta, InterContinentala, Hyatt Hotel Grupi svakako je nešto što će se istaknuti u Vašem životopisu, ali ne samo i na papiru jer to iskustvo će Vas uistinu staviti u konkretnu poziciju prednosti.

Iskustvo na više pozicija

Imat ćete više iskustva  na više pozicija zato što je program koncipiran tako da se svaka tri ili četiri mjeseca rotirate na drugu poziciju unutar istog hotela. To znači da ćete dobiti puno širu sliku svih poslova koji se odvijaju u uspješnom hotelu. Kroz sve to, naravno, usavršavat ćete i nadograđivati znanje engleskog jezika i proširiti svoj network.

Mnogi poslodavci u Hrvatskoj, ali i u svijetu cijene i priznaju iskustvo u američkom okruženju. Isto tako iskustvom života i rada u Americi raste Vaša poslovna mreža i puno je lakše pronaći posao nakon samog stažiranja.

Dobra prilika za zaradu

Naposljetku, treba spomenuti i da je to dobra prilika za zaradu. Bez obzira gdje ćete živjeti, plaća koju ćete dobivati bit će Vam i više nego dovoljna za pokrivanje troškova smještaja, javnog prijevoza, hrane i za putovanja tijekom godišnjeg odmora. Imate pravo na prekovremeni rad koji se plaća 50% više. Mjesečna zarada s prosječnom satnicom od 17 $ po satu je 2.900$ bruto iznosa, što je otprilike 19.000 kn mjesečno. Uz to, pri završetku programa možete podnijeti zahtjev za povratom poreza i tako vratiti još između 1.000$ i 1.500$.

Internship USA
Ukratko:
  1. Stjecanje međunarodnog iskustva u nekim od vodećih imena industrije
  2. Poslovna kultura koja će Vam otvoriti mnoga vrata u budućnosti
  3. Usavršite komunikacijske vještine i znanje engleskog jezika
  4. Iskustvo na odgovornim pozicijama (Supervisor, coordinator, MIT)
  5. Prilika za dobru zaradu
  6. Razvoj poduzetničkog i inovatorskog duha

O programu

Internship ili traineeship su programi  koji se preporučuju studentima ili diplomantima koji žele svoju karijeru razvijati u businessu, hotelijerstvu, javnoj administraciji i pravu i slično. Internship program nudi razne opcije što se tiče lokacija, pozicija i kompanija. Moguće je živjeti i raditi u velikom, užurbanom gradu poput New Yorka ili San Francisca, ali isto tako stjecati iskustvo u manjim sredinama s autentičnom američkom tradicijom.

Neki od poslodavaca s kojima surađujemo su:
  • Hyatt Grand Central New York
  • Infotech Sourcing
  • The Peninsula New York
  • JW Marriott Miami
  • Atlanta Marriott Marquis
  • Kualoa Ranch Hawaii Inc
  • Development Counsellors International NY
  • Taj Campton San Francisco
Studij SAD

U sektoru Turizma i Hospitality industrije možete se opredijeliti za mnoge pozicije u različitim odjelima u ugostiteljskim objektima. Najčešće pozicije koje se nude su u Food & Beverage, Room Division i Culinary odjelima. Prednost programa je ta da imate mogućnost rotiranja kroz više manjih odjela gdje možete naučiti kako funkcioniraju sve pozicije.  Odnosno, možete naučiti što je sve uključeno u rad dobro organiziranog hotela i kroz taj proces bolje procijeniti koji poslovi su Vam zanimljiviji i bolje Vam leže.

Plaća i troškovi života

U Americi se plaća prima na tjednoj ili dvotjednoj bazi, ovisi o poslodavcu. Plaće se najčešće isplaćuju po satnici od $12 do $25 ovisno o poziciji, hotelu i lokaciji stanovanja. Ako se plaća isplaćuje po satu, svaki prekovremeni sat se plaća 50% više. Kada se zbroje svi sati, okvirne mjesečne plaće se kreću od $2.000 do $4.000 što je i više nego dovoljno za pokriti sve troškove života. Također, većina poslodavaca nudi tople obroke tijekom radnog dana. Neki hoteli nude smještaj u hotelu prva dva tjedna dok se ne smjestite i ne snađete u novoj situaciji. Polaznici najčešće žive u stanovima koje dijele s dva do tri cimera, a neki odluče smjestiti se u studentski dom. Poslodavci na manje dostupnim lokacijama često omoguće smještaj za vrijeme trajanja cijelog programa, kao i auto za prijevozno sredstvo.

Primjer mjesečnih troškova u većem gradu u SADu
  • $900 – $1200 soba
  • $130 javni prijevoz
  • $40 mobilna pretplata
  • $50 pretplata za fitness
  • $300 namirnice
Internship USA

Razlika između internshipa i traineeshipa

INTERNSHIP

Za studente koji žele steći praktično iskustvo tijekom ljeta, prije nastavka studija ili odmah nakon završetka studija (nije prošlo dulje od 12 mjeseci od diplome do prijave na program) povezano s područjem studija ili visokoškolskog programa koji pohađaju.

TRAINEESHIP

Za nezaposlene osobe:
a) koje su završile visokoškolsko obrazovanje i imaju malo radnog iskustva
b) koje nisu završile visokoškolsko obrazovanje, ali imaju minimalno pet godina radnog iskustva

Kako se prijaviti na program?

Ako ste odlučili da želite iskoristiti priliku za učenje novih vještina i brušenje starih, željeli biste promijeniti sredinu u kojoj živite i uz sve to zaraditi, ili samo želite novo iskustvo, sigurno se pitate – koji je idući korak? Sam proces pronalaska posla, pripreme za intervju za visu preuzima naš američki partner. Kada započnete prijavu nemate nikakvih troškova.

  1. Plaćanje depozita za prijavu na program 500 EUR
  2. Drugi korak je razgovor s našim partnerom. Tako će se provjeriti Vaša razina engleskog, ambicije i motivacija za prijavu na program, preferencije u vezi sredine, radnog mjesta, kada biste započeli s programom i slično.
  3. Nakon toga na temelju Vašeg intervjua i životopisa naš partner traži poslodavca s kojim imate dobru kompatibilnost.
  4. Kad se pronađe poslodavac organizira se razgovor za posao.
  5. Čestitamo! Pronašli ste posao i spremni ste za idući korak. Tek tu dolazi Vaš početni trošak – potpisujete ugovor s našim partnerom kojem program plaćaš otprilike 4200$ (cijena može varirati). Taj iznos uključuje: 12 mjeseci plaćenog stažiranja, 12 mjeseci putno osiguranje, Training plan – stažiranje podijeljeno na faze od 3 ili 4 mjeseca (rotacija), Slanje dokumenata FedEx-om, Orijentacija prije polaska i priprema za intervju u ambasadi, In Country Support.
Iskustva polaznika

Petra je, uz savjetovanje BHV-a, upisala studij hotelijerskog menadžmenta u Nizozemskoj te je u sklopu studija pohađala specijalizaciju event managera u Barceloni. Nakon toga je preko našeg partnera s kojim ćete i Vi surađivati dobila internship u New York u Carnegie Hallu. Tamo je radila je kao food and beverage coordinator, a nakon toga i kao event manager gdje je organizirala vjenčanja, konferencije,sastanke i domjenke. Upravljala je timom od 23 ljudi.

Internship USA

Rad s toliko različitih profila ljudi mi je unaprijedio komunikacijske vještine i razumijevanje drugih kultura. Nakon godinu dana dobila sam priliku produljiti ugovor i raditi kao Event Manager gdje sam radila događanja poput vjenčanja, konferencija, sastanaka i domjenaka. Rad u tako poznatoj instituciji mi je otvorio mnoga vrata po povratku u Hrvatsku te mi pomogao ostvariti dugoročna prijateljstva u Americi.

– Petra Gruica

Zanima Vas Internship u inozemstvu? Popunili smo sva mjesta, a nove prijave primamo od 01.08.2024.

Sorry, the comment form is closed at this time.