Srednja škola u Indiani: Moja godina u Americi kao exchange student

Maks je učenik privatne gimnazije Marul iz Zagreba i donosi nam svoje iskustvo na srednjoškolskoj razmjeni u saveznoj državi Indiani u Americi. Njegova godina u Americi kao exchange student (učenik na razmjeni) je odlična.

Već sedam mjeseci boravim kao učenik na razmijeni u Indiani, SAD i odmah ću reći da je ovo jedno prelijepo iskustvo. Ideja da postanem exchange student (učenik na srednjoškolskoj razmjeni) pojavila se negdje krajem prvoga razreda, kada je ravnateljica moje srednje škole mojim roditeljima dala na znanje da bih prema njenom mišljenu ja bio dobar exchange student zbog svoje osobnosti, načina odnosa prema učenicima i profesorima, kao i odnosa prema školi, sportu i drugim slobodnim aktivnostima.

Ja sam osobno imao sreće i dobio sam odličnu obitelj i odličnu školu. Prvi dan u školi je bio jednostavan i zanimljiv, odmah sam počeo upoznavati nove osobe i prijatelje. Svi su vrlo zainteresirani za exchange studente i uz malo socijalizacije jednostavno se steknu nova poznanstva.

Sport na programu srednjoškolske razmjene u SAD-u

Savjetovao bih da se priključite sportskim aktivnostima u školi koji su vrlo cijenjeni u Americi. Ja igram košarku i baseball i to mi daje priliku da se natječem i treniram svaki dan.

Izleti na programu srednjoškolske razmjene u SAD-u

Također ako ste u mogućnosti preporučio bih izlete sa organizacijom International Student Exchange s kojom surađuje BHV Education gdje ćete imati priliku upoznati puno drugih exchage studenata, a i uživati ćete u putovanjima.

Lokacija i placement na programu srednjoškolske razmjene u SAD-u

Kao exchange student šanse su više nego velike da ćete biti smješteni u manjem gradu zbog “sigurnosti” ali ja na to ne gledam kao na lošu stvar, dapače mislim da je vrlo korisno iskusiti kakav je život na drugim mjestima i u manjim zajednicama.

Ljudi me često znaju pitati “što ti najviše nedostaje”?

Uvijek im kažem da nema te stvari koja mi nedostaje kad znam da radim nešto odlično za svoju budućnost i sreću.

Na kraju bih samo dodao da je ovo jedno jedinstveno iskustvo koje je meni proširilo vidike i promijenilo način na koji gledam svijet, te bih definitivno preporučio svakome tko je zainteresiran i spreman na takav poduhvat.

Srdačno, Maks Čečatka