Kako do sportske stipendije u Americi: Emmin sportski put do odbojke u Iowi

Čuo/la si za sportske stipendije u Americi, no nisi siguran/na je li to za tebe? Baviš se sportom već dugi niz godina i želiš ostvariti impresivnu karijeru te steći vrhunsko iskustvo? Pročitaj intervju s našom Emmom i saznaj kako je ona dobila stipendiju za odbojku u kombinaciji s akademskom stipendijom! BHV Education obrazovne savjetnice na raspolaganju su ti za bilo kakav savjet u vezi sa sportom kojim se baviš i stipendijom koja te zanima.

  • Pozdrav, draga Emma! Prvo, čestitamo ti na stipendiji koju si dobila na fakultetu Briar Cliff u Iowi gdje ćeš igrati odbojku za sveučilišni tim. Jesi li uzbuđena?

Ne mogu biti više uzbuđena nego što jesam! Zasad samo znam da moram biti na prvom treningu 5.8., što mi se sada čini predaleko, ali i jako blizu. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam uspjela.

  • Kako to da si se prijavila, jesi li otprije znala za mogućnost sportske stipendije?

Oduvijek sam zapravo razmišljala o studiju vani i znala sam da želim studirati u inozemstvu. Već sam na početku srednje škole razmišljala istraživala neke opcije, ali nisam znala gdje točno. Tražila sam odbojku, ali sve su to bile rekreacijske odbojke, što mi, naravno, nije bilo zanimljivo. Svi znaju da je u Americi fakultet najbolji uz sport. Amerika mi se činila kao san i nemogući cilj.

  • Osvojila si kombinaciju sportske i akademske stipendije koja pokriva 75% troškova. Znamo kako je skupo studirati u Americi i ovo je odlična prilika za mlade sportaše poput tebe. Kako si se odlučila prijaviti za ovu mogućnost?

 Znamo svi da je jako skupo studirati u Americi i ne bih mogla ići tamo bez stipendije, tako da sam razmišljala o tome da pronađem agenciju koja će mi pomoći. Budući da prolazim s odličnim razmišljala sam spojiti akademsku i sportsku stipendiju te se upravo to dogodilo, što mi se u procesu činilo malo vjerojatnim.

  • Koliko već dugo igraš odbojku, koju poziciju? Opiši nam malo svoj sportski put.

Odbojku treniram otprilike 8 godina i trenutna mi je pozicija dijagonala ili korektor (pucač). Nisam nikad bila najbolja, čak niti među najboljima. Odmalena sam bila „štrkljavica“, ali uvijek sam imala jaku volju za napretkom i tako svake sezone. Trudila sam se iz godine u godinu postavljati si jasne ciljeve te samim time i napredovati. Ja kad nešto odlučim moram to odraditi do kraja. Sada igram u prvoj postavi već nekoliko godina.

  • Zašto baš odbojka?

Mama mi je bivša rukometašica te me ona htjela upisati na rukomet koji mi se nije svidio jer smatram da je pregrub sport, zatim sam probala plivanje pa mi je bilo prehladno, tenis mi je bio predosadan, a već na prvom treningu odbojke zaljubila sam se u taj sport!

  • Što kažu tvoji prijatelji i kolegice iz tima, treneri kad im kažeš da krećeš na studij u Ameriku i da ćeš igrati odbojku i natjecati se na sveučilišnoj razini? Što kažu roditelji?

Pa nekako svi su bili uz mene od početka, od pripreme dokumentacije pa sve do rezultata. Svi su bili velika podrška, roditelji pogotovo, čak su mi prijateljice iz kluba poklonile rječnik engleskih riječi i unutra napisale „Ponosne smo na tebe.“ Mama mi je rekla da mi ne želi rezati krila i želi me apsolutno podržati, bez obzira na to što će joj biti teško što me nema.

  • Koji smjer studija planiraš upisati na Briar Cliffu i imaš li već neke planove za karijeru?

Kao major sam uzela International Business, a kao minor Političke znanosti. S obzirom na to da kod njih faks traje 4 godine, razmišljam nakon toga vratiti se u Europu na taj master.

  • Imaš li neka očekivanja? Jesi li proučavala grad?

U kontaktu sam s jednom curom iz Srbije koja je tamo studirala tako da je rekla da će mi pomoći s čime god mi treba. Bit će mi lakše jer ću imati manje predmeta.

  • Kako izgleda prosječan studentski dan na Briar Cliffu?

Imaju ponekad 2 treninga dnevno (u 6 ujutro trening do 7), zatim predavanja do 14, pauza, nakon toga od 16 do 18 drugi trening, zatim study hours. Možemo se čuti za godinu dana i vidjeti jesu li očekivanja bila u skladu sa stvarnošću.

  • Kako si pronašla BHV Education, jesi li zadovoljna suradnjom i bi li preporučila drugima da istraže ovakve mogućnosti?

Bila sam u desetom mjesecu na Danima mobilnosti i edukacije s prijateljicama iz razreda, bio je gospodin iz Amerike s kojim sam pričala. Drugi dan našla sam gospođu Mariju Juranović, sjela s njom i pitala sve što me zanimalo o Americi, objasnila mi je sve i javila joj se kad sam se vratila u Rovinj. Oduševljena sam agencijom jer sam uspjela upisati fakultet u Americi i Marija mi je bila dostupna cijelo vrijeme. Već sam preporučila agenciju svojim prijateljima koji su se također javili!