Usluga pomoći kod pisanja motivacijskog pisma

Glavna razlika prijave za studij u inozemstvu i u Hrvatskoj ističe se upravo u tome što ocjene i opći uspjeh neće biti jedini kriterij za uspješan upis na željeni studij. Ono što često iznenađuje naše polaznike jest činjenica da će fakulteti u inozemstvu prilikom prijave promatrati vaš kompletni profil. Što to znači? Izuzev ocjena koje su veoma važne, fakultete zanima što Vas je motiviralo i najviše zainteresiralo za prijavu na njihov fakultet,  kako se odabrani smjer preklapa s vašim interesima, iskustvima i hobijima, te koji su Vaši planovi za budućnost.

Kako uspješno prezentirati vlastitu motivaciju?

Odgovor na to potječe od kvalitetnog motivacijskog pisma. Hrvatski srednjoškolci i studenti do sada se nisu susreli s formom motivacijskog pisma, te će ovo najvjerojatnije tek sada biti prvi doticaj s time.

Što napisati? Kako prepoznati koje su moje najjače strane? Kako ih prezentirati, a izbjeći pretjerano hvaljenje?

Sve su ovo pitanja koja naši polaznici svakodnevno upućuju svojim BHV savjetnicama. Paket usluga savjetovanja i vođenja prijave na studij u inozemstvu osigurava našu pomoć kod pisanja motivacijskog pisma.

Kako vam možemo pomoći?

Ponajprije, Vaša BHV obrazovna savjetnica će s Vama proći kriterije za motivacijsko pismo. Moguća su dva slučaja:

  • fakultet traži generalnu formu motivacijskog pisma (u opsegu od 600 riječi potrebno je prezentirati što vas je motiviralo za prijavu na odabrani studij)
  • fakultet ima specifičan obrazac s pitanjima na koja trebate odgovoriti

Nakon što utvrdimo u kojem formatu biste trebali pisati Vaše motivacijsko pismo, bacamo se na posao! Na temelju dugogodišnjeg iskustva i tisuća ispravljenih i uređenih motivacijskih pisama, za naše polaznike izradili smo upute koje će Vas korak po korak voditi prema kvalitetnom motivacijskom pismu.

Primjerice, pitanje Zašto ste odabrali baš ovaj fakultet? je poprilično široko. Bez pravih smjernica bit ćete u nedoumici na čemu temeljiti Vašu motivaciju. Pojednostavit ćemo vam ovaj zadatak razdvajajući ga na više dijelova (zašto baš ovo područje/sveučilište/država).

Ne postoji čarobna formula za uspješno motivacijsko pismo, no iskustvo i stručnost naših savjetnica garantira vam pronalazak forme i sadržaja koje će vas najbolje predstaviti stranom sveučilištu.

Kao što smo ranije naveli, cilj je Admission officerima predstaviti Vašu kompletnu sliku. Savjetovat ćemo vas kako prezentirati Vaše interese, hobije i doživljaje izvan školskih klupa te pojasniti zašto je i to važno za motivacijsko pismo. Dugogodišnje bavljenje sportom i sudjelovanje na sportskim natjecanjima možda Vam se čini kao nevažan detalj za upis na studij, no Vaša obrazovna savjetnica će znati predstaviti zašto ove detalje ne biste trebali izostaviti. Nadalje, u pismu je važno pokazati da ste odabrani smjer dobro proučili. Kako to učiniti, a izbjeći da izgleda kao da ste naučili napamet sadržaj njihove web stranice? Davanjem konkretnih smjernica i primjera pomoći ćemo Vam i na ovom koraku.

Last, but not least

Ovdje smo mnogo napisali o pripremi za pisanje motivacijsko pisma, kako se predstaviti i što uklopiti u uspješnu priču o Vama kao idealnom kandidatu za odabrani fakultet. Uz promišljeni sadržaj, ne smijete zanemariti tehničku stranu pisma. Osim propisanog broja riječi, nužno je priložiti gramatički i pravopisno točno pismo. Čitanju zanimljivog i sadržano kvalitetnog motivacijskog pisma, prepreku će zasigurno stvarati učestale gramatičke i pravopisne greške. Ono što definitivno ne želite jest da Admission officeri analiziraju jeste li trebali upotrijebiti oblik is ili are, te zašto vam nedostaje još jedno p u riječi application. Vaša savjetnica temeljito će proučiti vaše pismo i skrenuti vam pozornost na sve potencijalne greške. Prije samog slanja dokumentacije fakultetu možete biti sigurni da će Vaše pismo proći kroz barem dvije radne verzije te da će finalna verzija motivacijskog pisma uspješno reflektirati ono najbolje o vama. U paket usluga savjetovanja i vođenja prijave na studij u inozemstvu uključena je i pomoć kod pisanja motivacijskog pisma. Naš je zajednički cilj priložiti najkvalitetnije verzije traženih dokumenata.

Uvriježeno je mišljenje kako je o sebi najteže pisati. Ipak, ako bolje razmislite, uz prave smjernice, to ne bi trebalo predstavljati veliki problem. Uz vaše ideje, iskustva i sadržaj, te smjernice i iskustvo naših savjetnica rezultat će biti kvalitetno motivacijsko pismo!