Jönköping University: Stjepanovo iskustvo studiranja u Švedskoj

Odrastajući kao profesionalni glazbenik nikako nisam mogao izbjeći utjecaj švedske glazbene scene koja je u samom svjetskom vrhu.

S druge strane, ta skandinavska zemlja je toliko različita od Hrvatske da sam pri prvom posjetu doživio kulturni šok od kojeg sam se oporavljao više tjedana. No, čvrsto sam odlučio da ću se jednog dana vratiti i kada sam vidio studijski program koji savršeno odgovara mojim prohtjevima prijavio sam se istog trenutka. Dva mjeseca kasnije sam već bio na putu prema svom novom domu.

Kako je studirati u Švedskoj?

Pristup prema studiranju se mnogo razlikuje od onog na što smo navikli u Hrvatskoj. U samom početku naravno vlada mala doza anksioznosti dok se ne privikneš na jedan neformalni, gotovo prijateljski odnos izmedu studenata i profesora.

Kvaliteta predavanja je također na visokoj razini i predavači se trude biti u toku sa posljednjim svjetskim trendovima iz svog područja. Rijetkost je vidjeti da je jedan profesor odgovoran za čitav predmet. Uvijek se ide ka tome da najkompetentnija osoba predaje o specifičnoj temi.

Praktični rad je snažno zastupljen i uključen u svaki predmet. Kada smo prvog tjedna iz poduzetništva dobili zadatak da oformimo tvrtke i ekspresno posložimo sve elemente poslovanja nisam mogao vjerovati vlastitim ušima. Teoriju je dobro znati, ali kvalitetna praksa vrijedi suhog zlata. Studij je bio organiziran na način da smo imali 4 predmeta po semestru i slušali ih dva po dva. Koncentriranje na samo dva predmeta odjednom je optimalno. Fakultet je dobro organiziran i za svako pitanje ili eventualni problem postoji osoba koja će se za to pobrinuti. Mreža partnera je razgranata po čitavom svijetu tako da smo gotovo svi proveli po jedan semestar u inozemstvu.  Alumni mreža je snažna i dobro organizirana. O kvaliteti studija govori i činjenica da su gotovo svi moji kolege (uključujći i mene) bez problema pronašli posao vrlo brzo nakon diplomiranja.