Studirajte u Italiji: Financijske olakšice i stipendije za privatne i državne fakultete

Italija, kao epicentar Mediterana, osvaja srca studenata diljem svijeta svojom bogatom poviješću, raskošnom kuhinjom i slikovitim gradovima. Njeno kulturno naslijeđe i reputacija kao odredišta za visoko obrazovanje čine je atraktivnom destinacijom za mlade akademike. Od renomiranih sveučilišta do istaknutih umjetničkih institucija, Italija nudi širok spektar obrazovnih mogućnosti, s posebnim naglaskom na umjetnost i znanost.

Italija je dom nekih od najstarijih i najprestižnijih sveučilišta na svijetu, stoga studiranje u Italiji nudi visoku akademsku kvalitetu a studirati možete različita područja s programima posebno istaknutim u područjima umjetnosti, dizajna i arhitekture. Talijanska sveučilišta međunarodno su priznata, pružajući diplome koje su cijenjene širom svijeta. Mnogi od njih nude studijske programe na engleskom jeziku, čime privlače međunarodne studente.

Cilj ovog bloga je istaknuti raznolikost stipendija, financijskih olakšica i načina plaćanja koje talijanska privatna i državna sveučilišta pružaju, omogućavajući pristup obrazovanju bez velikih financijskih opterećenja.

Privatni i državni fakulteti u Italiji pružaju širok spektar stipendija i olakšica za školarine. Ove pogodnosti temelje se na financijskom stanju kućanstva studenata i/ili njihovim akademskim zaslugama. Osim ovih postoje i drugi različiti izvori stipendija, uključujući sveučilišta, regionalne i gradske vlasti te vladine programe za međunarodne studente. Važno je istražiti dostupne mogućnosti i uvjete prijave za svaki program stipendiranja, ovisno o sveučilištu na koje se prijavljujete.

Program koji pruža financijsku potporu i stipendije za sve domaće i inozemne studente naziva se DSU (Diritto allo Studio Universitario). Ovaj program obuhvaća različite oblike potpora, uključujući stipendije, subvencije za smještaj, subvencije za hranu i druge oblike pomoći. Slično kao i kod stipendija, ne morate vraćati novac primljen za potpore. DSU stipendije su oblik financijske podrške koja se dodjeljuje temeljeno na ISEE pokazatelju, (ISEE Parificato) odnosno „Indicatore della Situazione Economica Equivalente“. ISEE Parificato se primjenjuje i na sve internacionalne studente u Italiji, bez obzira na to na kojem fakultetu studiraju. Okvirno u svrhu dodjeljivanja stipendije potrebno je priložiti određene dokumente koji daju uvid u obiteljske financije, te zadovoljit određene uvijete. ISEE pokazatelj dodjeljuje se ovisno o navedenim kriterijima a neka sveučilišta određuju i iznose školarina temeljeno na ovom pokazatelju. Neki od primjera sveučilišta kod kojih se tako određuje školarina su: IED, University of Pavia, Ca’ Foscari University, NABA I drugi.

Druga vrsta stipendija koja je najzastupljenija u Italiji dodjeljuje se temeljeno na akademskim zaslugama studenata (Merit based stipendija). Ova vrsta stipendije uobičajena je kao dodjela od strane sveučilišta na koje si upisan/upisana te se stoga dijeli ovisno o kriterijima sveučilišta.

Osim priloženih primjera stipendija i olakšica od strane naših partnerskih fakulteta i Talijanske države, pregršt je i drugih specifičnih olakšica i načina financiranja koja se razlikuju ovisno o sveučilištima.

 

Zaključno, financiranje privatnih i državnih studija u Italiji nudi bogat spektar prilika za inozemne studente. Kroz razne oblike stipendiranja, olakšica i financijske podrške, talijanska sveučilišta omogućuju pristup visokom obrazovanju bez obzira na financijski status. Programi poput DSU stipendija posebno potiču obrazovanje studenata slabijeg ekonomskog stanja. Osim toga, važno je istaknuti da postoje stipendije dostupne na regionalnoj, gradskoj i nacionalnoj osnovi, dodatno šireći mogućnosti financijske podrške za studente širom Italije.

Stoga ako si i ti netko željan istraživanja, obogaćivanja svog obrazovanja i stvaranja nezaboravnih životnih iskustava onda razmotri mogućnost studiranja na privatnim sveučilištima u prekrasnoj Italiji!

Izdvojili smo neka sveučilišta koja će pružiti odličan uvid u stipendije i financijsku pomoć dodijeljenu studentima: