KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Italija: Srednja škola i učenička razmjena
23 Dec

Italija: Srednja škola i razmjena učenika

Cilj učeničke razmjene jest da učenici nauče više o različitim kulturama pohađanjem srednje škole u drugoj zemlji. Također, učenici odlaskom u inozemstvo na određeni period stječu zrelost, samostalnost i samopouzdanje, ključne osobine za razvoj u odraslu odgovornu osobu. Uz to, srednja škola u Italiji jedan je od boljih načina za usavršavanje talijanskog jezika, ali je prednost i priprema kod prijave na strana sveučilišta.

Italija: Srednja škola i učenička razmjena

Zašto izabrati Italiju?

Glavna ideja programa srednje škole u Italiji jest da se unaprijedi učenikovo znanje o talijanskoj kulturi i jeziku kroz sudjelovanje u aktivnostima unutar obitelji, škole i zajednice. Svi učenici obvezni su pohađati 16-satni tečaj talijanskog jezika na početku školske godine. Same lekcije su podijeljene na dva sata tjedno tijekom osam tjedana. Nakon tečaja lokalni koordinator zadužen je za procjenu učenikova znanja talijanskog jezika.

Italija: Srednja škola i učenička razmjena
Uvjeti za prijavu
  • Učenici od 14 do 18 godina starosti
  • Minimalno dvije godine učenja talijanskog jezika
  • Važan je prosjek ocjena i akademski rezultati
  • Dobro fizičko i mentalno zdravlje
  • Prilagodljivost i fleksibilnost
  • Spremnost na dijeljenje svakodnevnog života s novom obitelji
Trajanje programa
  • 1 školska godina (od sredine rujna do sredine lipnja)
  • 1 polugodište (od sredine rujna do kraja siječnja ili od kraja siječnja do sredine lipnja)
  • 3 mjeseca
  • 2 mjeseca
  • 1 mjesec

Obrazovni sustav u Italiji

Srednja škola u Italiji traje pet godina, a pohađaju je učenici od 14 do 19 godina. Prije srednje škole, učenici pet godina idu u osnovnu školu i tri godine u nižu srednju školu. Talijanske srednje škole nude veliku ponudu različitih srednjoškolskih programa:

  • Klasična gimnazija – traje pet godina i priprema je za sveučilište
  • Znanstvena gimnazija – isto traje pet godina i naglasak je na fizici, kemiji i prirodnim znanostima
  • Umjetnička gimnazija – traje četiri ili pet godina te je priprema za studijske smjerove slikanja, kiparstva ili arhitekture
  • Učiteljska škola – traje pet godina i priprema je za učitelje u osnovnoj školi
  • Umjetničke škole – traje tri godine i priprema je za umjetničku karijeru
  • Tehnički instituti – traje pet godina, a priprema je za studij ili rad u struci (poljoprivreda, industrija, prodaja)
  • Profesionalni instituti – traje od tri do pet godina te vodi do profesionalnih kvalifikacija
Sve talijanske srednje škole završavaju nacionalnim državnim ispitom, slično kao državna matura u Hrvatskoj. Dok učenici koji završe gimnaziju nastavljaju svoje obrazovanje na nekoj od visokoobrazovnih institucija, ostali koji steknu diplomu u drugim vrstama škola mogu tražiti posao ili isto nastaviti svoje obrazovanje.
Dogovorite individualne konzultacije
Italija: Srednja škola i učenička razmjena

Škola

Nastava se u Italiji obično odražava unutar pet radnih dana od 8 ujutro do 13 ili 14 sati. Dolazak na nastavu je obavezan, a za svaki izostanak potrebno je pismeno opravdanje obitelji. Neke škole nude i izvannastavne aktivnosti poput sporta ili kazališta. Iz svih predmeta postoji neki oblik ispita, a tehnički predmeti ponekad zahtijevaju rješavanje praktičnih zadataka. Sustav ocjenjivanja temelji se na skali od 0 do 10 te je 6 minimalna ocjena za prolaz.

Smještaj

Učenici na srednjoškolskoj razmjeni u Italiji žive s talijanskom obitelji. Obitelji koje primaju međunarodne učenike u svoj dom to čine volonterski, odnosno bez novčane ili druge naknade. Učenici tijekom programa mogu promijeniti obitelj, školu ili regiju ukoliko je to potrebno. Također, sve talijanske obitelji koje nude svoj dom međunarodnim učenicima ranije su prošle razgovor i provjeru kako bi se osiguralo da imaju potreban kapacitet i resurse za sudjelovanje u programu. Obitelj domaćin učenicima, osim smještaja, pruža obroke unutar kuće, dok školsku užinu i prijevoz busom ili vlakom do škole u većini slučajeva plaća učenik.

Italija: Srednja škola i učenička razmjena

Zašto sudjelovati?

Osim što je ovo odlična prilika za učenike da steknu određenu samostalnost, srednja škola u inozemstvu priprema je i prednost kod prijave na strana sveučilišta. Za razliku od hrvatskih sveučilišta gdje je prosjek ocjena ključan za upis, strani fakulteti traže studente koji su zreli, otvoreni za nova iskustva te željni unaprijediti svoja znanja.

Srednja škola u Italiji jedan je od boljih načina za usavršavanje jezičnih sposobnosti, ali i za upoznavanje nove kulture. Naposljetku, učenička razmjena nezaboravno je iskustvo gdje će školarci steći prijatelje iz cijeloga svijeta i stvoriti uspomene koje će pamtiti.

Sorry, the comment form is closed at this time.