KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
3 Jun

Kutak za roditelje: Srednja škola u inozemstvu

Kutak za roditelje. Program srednje škole u inozemstvu. Ukoliko ste roditelj srednjoškolca koji ima veliku želju otići u inozemstvo na jednu školsku godinu ovo je pravo mjesto za vas. Složili smo set najčešćih pitanja s odgovorima koja nam postavljaju roditelji na info sastancima o programu srednje škole u inozemstvu.

Koja je dobna granica za odlazak na programe srednjoškolske razmjene u inozemstvo?

Učenici koji su upisani u srednju školu u Hrvatskoj, a u dobi su od 15 do 18 godina mogu sudjelovati u programu srednjoškolske razmjene u inozemstvu.

Koja je prosječna dob srednjoškolaca koji preko Vaše agencija idu na program srednjoškolske razmjene?

BHV Education polaznici srednjoškolskih programa su najčešće učenici između 16 i 17 godina, dakle učenici 2. i 3. razreda srednje škole.

Koje su najpopularnije destinacije za srednjoškolsko obrazovanje?

Najpopularnije destinacije među našim polaznicima su SAD, Velika Britanija i Njemačka.

Koji su tipični problemi s kojima se suočavaju učenici koji odlaze na razmjenu?

Većina učenika koji odlaze na program srednjoškolske razmjene susreće se sa osjećajem nostalgije za domom kao i procesom prilagodbe na novu obitelj i školu. Neki učenici su sramežljivi pa im je potrebno više vremena da se otvore i uspostave dobru komunikaciju. Također, znamo imati problema oko cijepljenja jer različite zemlje imaju različite režime cijepljenja, a i neki roditelji su u potpunosti protiv. Nekim učenicima se ne sviđa neizvjesnost jer se u nekim slučajevima za placement saznaje dosta kasno. Placement se odnosi na točne informacije o obitelji i mjestu u kojem će učenik boraviti kao i u koju školu će ići.

Mijenjaju li se problemi s kojima se susrećete tijekom godina? (na primjer, da li je danas veći naglasak na mentalnom zdravlju?

Pokušavamo više razgovarati s učenicima i bolje ih pripremiti. Naglašavamo važnost komunikacije s host obitelji i potičemo ih da se informiraju o svojim pravima i pravilima programa. Također, ohrabrujemo ih da se ne boje reći ukoliko ih nešto muči. Svake godine organiziramo orijentaciju za sve polaznike i njihove roditelje prije njihovog odlaska na program kako bi se bolje pripremili za sve korake koji ih čekaju.

Kako savjetujete i pripremate učenike za iskustvo obrazovanja u inozemstvu?

Organiziramo Dan orijentacije u uredu i neki naši učenici rješavaju bihevioralni upitnik kojim procjenjujemo njihovu samostalnost, sposobnost prilagodbe i emocionalnu zrelost. Uz to, naglašavamo kako je za prilagodbu potrebno vrijeme i da je dobra komunikacija s host obitelji od ključne važnosti.

Kakve informacije dajete učenicima vezano uz kurikulum i kulturu učenja, koja se možda razlikuje od onoga na što su navikli? 

Polaznicima dajemo općenite informacije o predmetima koje mogu izabrati, a najčešće im predlažemo da uzmu povijest i jezike. Informiramo ih o rasporedu i potičemo da sudjeluju u različitim izvannastavnim aktivnostima. Nadalje, savjetujemo ih da konzultiraju lokalnog koordinatora po dolasku.

Koju vrstu informacija dajete o životu u određenoj državi i kulturološkim razlikama s kojima će se susresti?

Polaznicima nastojimo približiti kulturološke razlike i objasniti da ne postoji dobro ili loše već samo drugačije i ponekad je samo pitanje vremena kada je riječ o procesu prilagodbe. Naglašavamo važnost procesa prilagodbe i ističemo činjenicu da se od učenika ponekad očekuje da promijeni neke svoje navike i ponašanja, a ne obratno jer su učenici ti koji su pridošlice u obitelji.

Kako još pripremate srednjoškolce?

Osim što im dajemo upute i održavamo Dan orijentacije, ostajemo u kontaktu s učenicima tijekom cijelog procesa. Štoviše, smatramo bihevioralni upitnik vrlo korisnim. Pomaže nam identificirati ključna područja za razvoj i detektirati potencijalne probleme prije nego nastanu.

Koliko vremena izdvajate za orijentaciju?

Orijentacija najčešće traje jedan dan, a ukoliko učenik nije u mogućnosti doći, održavamo ju preko Skypea. Pripreme za orijentaciju traju od nekoliko dana do tjedana.

Da li dodatno naplaćujete pripreme?

Ne, orijentacija je uključena u cijenu programa.

Da li savjetujete učenicima da idu na orijentaciju u školi koju namjeravaju pohađati?  

Da, zato što je to iskustvo iz prve ruke. Polaznici prije odlaska na program najčešće dobiju informacije od lokalne koordinatorice o orijentacijskim danima u novoj školi.

Ostajete li u kontaktu s učenicima dok su na programu?

Da, u kontaktu smo s učenicima i njihovim roditeljima kroz slanje kvartalnih izvještaja o napretku na programu kao i kroz individualnu komunikaciju. Uloga BHV Educationa u procesu odlaska učenika na programe srednjoškolske razmjene u inozemstvu traje sve do povratka učenika s programa. Ukoliko dođe potreba za time, pomažemo učenicimas problemima s kojima se susretnu na razmjeni.

Koliko se u zadnje vrijeme promijenio način na koji pripremate učenike za program?

Pripremamo ih još više, puno više razgovaramo, radimo bihevioralne upitnike, razgovaramo s roditeljima…

Koliko je važna priprema/orijentacija učenika u sklopu usluga koje nudite?

Jako je važna; želimo da su naši učenici spremni, informirani i sigurni.

Postoji li razlika predmeta koju će učenik morati polagati po povratku u svoju srednju školu?

Iz našeg 27-godišnjeg iskustva sa srednjoškolskim razmjenama svjedočimo kako većina srednjih škola u Hrvatskoj po povratku prihvaća svjedodžbu iz drugih zemalja, čak neovisno u koji razred su učenici bili smješteni. Škole, odnosno ravnatelji, u nekim slučajevima određuju potrebnu razliku predmeta koju učenici trebaju nadoknaditi kroz iduću školsku godinu. Važno je da se roditelji prije odlaska na srednjoškolsku razmjenu informiraju u matičnoj školi koju učenik pohađa budući da svaka pojedina srednja škola donosi odluku o priznavanju predmeta i svjedodžbi sa srednjoškolske razmjene.

Prema Agenciji za odgoj i obrazovanje na temu nadležnosti za provođenje postupka priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije:

  • postupak priznavanja radi nastavka srednjoškolskog obrazovanja vodi školska ustanova u kojoj podnositelj zahtjeva namjerava nastaviti obrazovanje.

Sorry, the comment form is closed at this time.