KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
16 Jan

Josipovo iskustvo glume na New York Film Academy

Ako ste jedan/jedna od onih koji maštate o studiju Akademije, bilo likovne ili glumačke, svjesni ste koliko tu vladaju drugačija pravila pri upisu. Posebice ako se radi o Akademiji u inozemstvu. Napravili smo intervju s Josipom Požgajem koji je oduvijek sanjao o studiju glume, a uz pomoć BHV Educationa uspio je snove pretvoriti u stvarnost. Kako se odlučio na studij glume, koliko je vježbao, koliko je važan talent te koliko mu je značila pomoć BHV Educationa pročitajte u nastavku.

Otkud baš gluma, kako je sve počelo? Koju srednju školu si pohađao?

Odmalena sam artistička duša, s pjevanjem i plesom sam započeo prvo pa sam u petom razredu upisao dramsku skupinu. Gluma me zbilja „držala“ odmalena. Četiri godine bavio sam se standardnim i latinoameričkim plesovima. Bavio sam se i pjevanjem pa je profesorica otkrila da imam talent za operu. Kada je došlo vrijeme biranja srednje škole nije bilo lako. Odrastao sam na ranču, znam sve raditi pa sam odlučio upisati smjer arhitektonskog tehničara u Graditeljskoj školi u Varaždinu.

Kada i na koji način si počeo razmišljati o studiju u inozemstvu?

Oduvijek sam nekako razmišljao o studiju vani i maštao o Hollywoodu. Šalio sam se s roditeljima da ću tamo završiti, odnosno oni su me zezali. Prvo sam, uz redovnu srednju školu, upisao glazbenu osnovnu sa solo pjevanjem kao glavnim predmetom. U drugom razredu upisao sam i kazališnu skupinu u HNK Varaždin. Nakon srednje škole otišao sam na Canterbury Christ Church University preko BHV Educationa. Kolegice su držale prezentaciju u našoj školi i ja sam se odmah zainteresirao, znao sam da mi je to prilika.

Kako je izgledao studij na Canterbury Christ Church University?

Za CCC pripremio sam monolog, snimio se i nekim čudom prošao. Preselio sam se tamo i prvih mjesec-dva bilo mi je super, nisam zapravo nisam ni bio svjestan da sam u inozemstvu i počinjem ostvarivati svoj san. Naučio sam svirati gitaru u to vrijeme, počeo čitati knjige. Imao sam predmete: Stage craft, Acting, Dancing, Singing i nešto teorije. Tamo sam pronašao profesoricu koja me pripremala za Ameriku. Htio sam veći izazov jer sam osjećao da mi CCC nije dovoljan za ono što me čeka u životu. Imao sam intervju uživo putem Zooma.

Kako si zapravo upisao New York Film Academy?

Kao što sam već spomenuo, oduvijek sam zapravo maštao o obrazovanju u inozemstvu, odnosno o Akademiji. Malo sam samostalno istraživao i našao American Academy of Dramatic Art, a kolegica Ivana iz BHV Educationa mi je predložila New York Film Academy. Tada je počela korona, sve se zatvorilo tako da sam bio spriječen otići u ožujku.

Kako je izgledao početak?

Točno 30.8.2021. sam upisao NYFA u Los Angelesu. Na početku mi se nije činilo najbolje jer smo radili puno teorije. Svi profesori su glumci, ali ovo im je part-time job. Jedan od profesora bio mi je Miraj Grbić. To nisu jako „veliki“ glumci, ali imaju puno iskustva i dobro rade. Jako je zanimljivo slušati priče sa setova, jedan je rekao da ima jednog dobrog prijatelja koji je praktički zvijezda, a to je William Fletcher.

Je li Akademija ispunila tvoja očekivanja?

Definitivno je. Prva 2 mjeseca bilo je malo sporo na faksu, imali smo upoznavanja s glumcima i film makerima, ali to se ispostavilo punim pogotkom. Kod NYFA je velika prednost to što svi surađujemo. Neki drugi fakulteti/akademije to uopće nemaju. U grupi nas je bilo 13 sa samo 4 Amerikanca. Kao manu bih istaknuo to što primaju ljude koji ne govore engleski. Bitna im je gluma, što je pozitivno, ali ponekad ta jezična barijera može biti problem.

BHV Education savjetnica može ti pomoći pri odabiru željenog fakulteta, a kasnije te vodi cijelim procesom prijave. Javi se što prije kako bismo započeli tvoju akademsku priču.
Dogovori besplatne konzultacije

Gdje odsjedaš sada i kako je izgledao početak u Los Angelesu?

Srećom je moj brat išao sa mnom jer bih se vjerojatno okrenuo i išao doma. S obzirom na to da sam imao 19 godina, u Americi sam maloljetan i nisam mogao iznajmiti auto. Uz njegovu pomoć uspio sam i time mi je puno pomogao jer smatram da je auto gotovo neophodan u Los Angelesu. NYFA nema svoj smještaj pa sam ga morao samostalno pronaći. Našao sam jamca za stan, što je bilo najizazovnije.

Koja je posebnost NYFA?

To što predaju pravi glumci iz industrije koji znaju što se događa u njoj. Zanimljivo je slušati njihove priče o samim počecima, pa i mi dobijemo smisao. Business of Acting je predmet na kojem učimo pisati životopis, što mi je jako pomoglo.

Kakav je odnos profesora i studenata?

Sa svakim profesorom možemo uzeti individualne konzultacije, što je odlična stvar. Uvijek im mogu pokazati na čemu radim i daju mi neki savjet. Uzeo sam konzultacije s Mirajem s kojim sam se sprijateljio jer smo iz istog podneblja.

Kako izgleda studentski život u LA? Opiši svoj dan u LA.

Kad imam vremena, radim nešto dodatno kao što je sviranje gitare ili čitanje. Kad imam fakultet, moj dan izgleda ovako: Probudim se u 5, odem u teretanu, doručkujem i idem na faks koji je udaljen 15 minuta hoda. Tamo provedem u prosjeku 2 sata, zatim idem doma i vježbam za sutra. Eventualno se vratim ako imam vježbu s film makerima. Financijski se uspijem pokriti sa snimanjima, a ako ne uspijem, roditelji uskoče. Dobio sam radnu vizu nakon završenog fakulteta od dva semestra te je sada koristim do svibnja 2023. Zasada još uvijek statiram, ali dobio sam ponudu za jedan film.

Kad idem na statiranja, vidim zvijezde. Vidio sam Adriana Brodyja, Courtney Kardashian, Megan Fox, Jason Segualla. U Warner Brothersima snimamo. Snimao sam i s Jennifer Garner. Snimanja traju dugo i znam biti tamo po 17 sati, a u prosjeku 12-13 sati.

Bi li preporučio studij na NYFA?

Definitivno bih preporučio, ali možda se bolje ne prijavljivati ako nemate barem 21 godinu jer je puno jednostavnije za boravak. Ako netko misli da možda nije za glumu, oni imaju 4 ili 8 week course. Isto se radi kao i na klasičnom programu i dobije se dojam kako bi to izgledalo da se netko odluči za studij. Preporučujem NYFA u Los Angelesu jer se može dobiti uvid u snimanje filmova, tamo sam u dva semestra naučio ono što nisam u pet zadnjih godina.

BHV Education savjetnica može ti pomoći pri odabiru željenog fakulteta, a kasnije te vodi cijelim procesom prijave. Javi se što prije kako bismo započeli tvoju akademsku priču.
Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.