KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top

Bruno Ćubić, HTMi, Volume 2

Danas vam donosimo priču Brune Ćubića, našeg studenta na Hotel and Tourism Management Institute – njegova priča će neke od vas nadahnuti, a drugim potvrditi kako je Švicarska i HTMi jedini i pravi izbor za njih.

Svakako treba naglasiti kako je ovaj tekst zapravo Bruno Ćubić Volume 2 jer posao BHV savjetnika ne prestaje onda kada student upiše fakultet ili sjedne u avion – mi se brinemo za naše studente i za vrijeme njihovog studija, tu smo da im pomognemo s nedoumicama, nostalgijom pa i gdje i kako nastaviti svoju obrazovnu avanturu.

Ponekad ih i ugnjavimo da nam se javljaju s faksa, napišu dugačke tekstove i pošalju hrpu slika – srećom pa Brunu nije trebalo dugo nagovarati 🙂

Bruno je studij upisao u kolovozu 2015. Neke stvari su se promijenile, ali jedno je ostalo isto za Brunu – on svaku pruženu i stvorenu priliku objeručke prihvaća i ne ustraje pred izazovima. A Bruno nam poručuje sljedeće: “Ako te ovaj tekst nece oduseviti, ziher nece niti slike lol!”

Nakon nekoliko godina sto sam dio HTMi obitelji, zaista mogu reci da mi je ovo iskustvo promijenilo pogled na svijet.

Otkako sam krenuo sa studijem u kolovozu 2015., puno stvari se promijenilo. Jedan od razloga zasto sam odabrao HTMi je bio obvezna praksa uz studij i fleksibilnost programa. Nakon zavrsetka prvog (akademskog) semestra, prvu praksu odradio sam u Park Weggis Hotelu. Iako studenti obicno na praksi ostaju 5-6 mjeseci, ja sam odlucio iskoristiti felksibilnost programa i produziti za Aspen gdje sam radio u St Regis Aspen Resortu.

Kad sam se vratio na 2. godinu, nekako mi je sve bilo novo: studenti, zaposlenici, sistem… ali stari prijatelji su ostali, dok su novi dosli.

Semestar nakon zavrsio sam neobavezni MiT (Manager in Training) program, sa specijalizacijom u dva odjela: Events management i Career Center (deskriptivno najblizi bi bio Human Resources, tj. Ljudski resursi). Sada vec radim na HTMi-ju; radi svog pozitivnog stava i isticanja medu masom ponudili su mi posao praktikanta u Career Centru tijekom sadasnjeg semestra.

Zamisli razgovor za posao na koji dodes i trazis uvjete po osnovi svoje vrijednosti… To dobivas studirajuci na ovakvom fakultetu i u ovakvom okruzenju.

Sljedeci korak za mene je vrlo vjerojatno posao na poziciji ‘Chef de Service Assistant’ (shoutout mom bogatom zivotopisu i znanju njemackog jezika hahaha) u jednom od najskupljih restorana u Luzernu. Nakon toga planiram ici ponovno u SAD raditi ono zbog cega sam i zapoceo ovu ‘iluziju Hrvatskog obrazovnog sistema’, a to je Event management (ukoliko se nade dostojna pozicija).

U tome je cijela poanta HTMi-ja: otvara ti vrata prema cijelom svijetu i daje mogucnost da se konstantno unaprijedujes kroz posao. Netko poput mene zeli iskoristiti tu priliku i imati sto vise prakticnog iskustva prije BSc diplome, no isto tako netko drugi zeli zavrsiti sto prije. Svatko ima svoju pricu, samo je bitno drzati se svog fonta i velicine slova

Od prvog do danasnjeg dana nikada nisam mislio da cu stajati gdje, ironicno, sada sjedim  i na laptopu pisem ovakve rijeci o svom zivotnom pravcu, mozda nadahnjujuci sve koji citaju da je ovo fakat jedinstvena kategorija studiranja. Nisam bio svjestan koliko prilika se otvara u ovoj industriji, samo treba biti dovoljno hrabar prihvatiti ih. Moj savjet buducim studentima na HTMi-ju bi bio da ne gube vrijeme i novac ako nisu spremni stisnuti zube i krenuti od nule. Da budu spremni na kulturne raznolikosti koje HTMi ponosno nosi i prihvacanje takve okoline. Da ne misle da se cijeli svijet vrti oko njih i da nece sve uvijek biti kao po spagi, nego ce sve doci na svoje uz dovoljno upornosti. Da ce se rad, disciplina, komunikativnost i “Yes I can” stav isplatiti prvenstveno na razini osobnog razvoja. Da su uvijek spremni nauciti nesto novo – zbog sebe, a ne zbog diplome.

Da zavrsim, konacan plan je vratiti se u Hrvatsku. Ne sljedece godine, niti za 5 godina, ali za 10-15 definitivno. Kad naucim sve ono sto sam ikada htio nauciti na faksu i kroz poslove koje sam uvijek htio raditi, na mjestima (na) koja sam htio dozivjeti, s ljudima koje treba jos upoznati, tada cu se vratiti. Zreo, pun iskustva, sa znanjem iz cijelog svijeta u malom prstu. Tada zelim biti svoj covjek, svoj sef, i tek tada zelim stvoriti utjecaj u Hrvatskoj koji ce promijeniti nas turizam naglavacke. *drop the mic*

Nama je uvijek drago čuti kako je našim studentima na studijskim programima, koliko ih je to iskustvo promijenilo i koliko im je prilika otvorilo. Bruno mi ti želimo puno uspjeha i sreće i definitivno da nam se vratiš u Hrvatsku i preokreneš turizam naglavačke!
Bruno te inspirirao? Koji je tvoj sljedeći korak? Zanima te kako krenuti njegovim koracima?

Prijave za ljetni rok su još uvijek u tijeku, a mi imamo dvije 40% stipendije!

Sorry, the comment form is closed at this time.