KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
22 Mar

Studij u Švicarskoj: Iskustvo na studiju hotlijerstva i turizma na HTMi

Smješten u Švicarskoj, prijestolnici gostoprimstva i turizma, ujedno i jednoj od najinovativnijih zemalja u svijetu, HTMi svoje studente priprema za karijeru na vodećim pozicijama u međunarodnim hotelskim kompanijama. Međunarodna industrija hotelijerstva i turizma zauzima poziciju industrije koja zapošljava najveći broj ljudi, te je u kontinuiranom porastu potreba za budućim menadžerima i pokretačima inovacija unutar industrije. Upravo je to prepoznao i HTMi, stoga je njihov moto: Come as a student, become a Manager.  Student HTMi-ja, a ujedno i naš polaznik, Bruno Ćubić podijelio je s nama svoju priču o studiju u Švicarskoj.

Svakako treba naglasiti da BHV savjetnika ne prestaje onda kada student upiše fakultet ili sjedne u avion – mi se brinemo za naše studente i za vrijeme njihovog studija, tu smo da im pomognemo s nedoumicama, nostalgijom pa i gdje i kako nastaviti svoju obrazovnu avanturu. Ponekad ih i ugnjavimo da nam se javljaju s faksa, napišu dugačke tekstove i pošalju hrpu slika – srećom pa Brunu nije trebalo dugo nagovarati.

Bruno je studij upisao u kolovozu 2015. Neke stvari su se promijenile, ali jedno je ostalo isto za Brunu – on svaku pruženu i stvorenu priliku objeručke prihvaća i ne ustraje pred izazovima. A Bruno nam poručuje sljedeće: “Ako te ovaj tekst nece oduseviti, ziher nece niti slike lol!”
Bruno volume 1

Nakon nekoliko godina što sam dio HTMi obitelji, zaista mogu reći da mi je ovo iskustvo promijenilo pogled na svijet.

Otkako sam krenuo sa studijem u kolovozu 2015., puno stvari se promijenilo. Jedan od razloga zašto sam odabrao HTMi je bio obvezna praksa uz studij i fleksibilnost programa. Poslije završetka prvog (akademskog) semestra, prvu praksu odradio sam u Park Weggis Hotelu. Iako studenti obično na praksi ostaju 5-6 mjeseci, ja sam odlučio iskoristiti felksibilnost programa i produžiti za Aspen gdje sam radio u St Regis Aspen Resortu.

Kad sam se vratio na 2. godinu, nekako mi je sve bilo novo: studenti, zaposlenici, sistem… ali stari prijatelji su ostali, dok su novi došli.

Semestar nakon završio sam neobavezni MiT (Manager in Training) program, sa specijalizacijom u dva odjela – Events management i Career Center (deskriptivno najbliži bi bio Human Resources, tj. Ljudski resursi). Sada već radim na HTMi-ju; radi svog pozitivnog stava i isticanja među masom ponudili su mi posao praktikanta u Career Centru tijekom sadašnjeg semestra.

Zamisli razgovor za posao na koji dođes i tražiš uvjete po osnovi svoje vrijednosti. To dobivaš studirajući na ovakvom fakultetu i u ovakvom okruženju.

Sljedeći korak za mene je vrlo vjerojatno posao na poziciji ‘Chef de Service Assistant’ (shoutout mom bogatom životopisu i znanju njemačkog jezika) u jednom od najskupljih restorana u Luzernu. Poslije toga planiram ići ponovno u SAD raditi ono zbog čega sam i zapocčo ovu ‘iluziju Hrvatskog obrazovnog sistema’, a to je Event management (ukoliko se nađe dostojna pozicija).

U tome je cijela poanta HTMi-ja: otvara ti vrata prema cijelom svijetu i daje mogucnost da se konstantno unaprijedujes kroz posao. Netko poput mene zeli iskoristiti tu priliku i imati sto vise prakticnog iskustva prije BSc diplome, no isto tako netko drugi zeli zavrsiti sto prije. Svatko ima svoju pricu, samo je bitno drzati se svog fonta i velicine slova

Od prvog do današnjeg dana nikada nisam mislio da ću stajati gdje, ironično, sada sjedim  i na laptopu pišem ovakve riječi o svom životnom pravcu, možda nadahnjujući sve koji čitaju da je ovo fakat jedinstvena kategorija studiranja. Nisam bio svjestan koliko prilika se otvara u ovoj industriji, samo treba biti dovoljno hrabar prihvatiti ih. Moj savjet budućim studentima na HTMi-ju bi bio da ne gube vrijeme i novac ako nisu spremni stisnuti zube i krenuti od nule. Da budu spremni na kulturne raznolikosti koje HTMi ponosno nosi i prihvaćanje takve okoline. Da ne misle da se cijeli svijet vrti oko njih i da neće sve uvijek biti kao po špagi, nego će sve doći na svoje uz dovoljno upornosti. Da će se rad, disciplina, komunikativnost i “Yes I can” stav isplatiti prvenstveno na razini osobnog razvoja. Da su uvijek spremni naučiti nesto novo – zbog sebe, a ne zbog diplome.

Da završim, konačan plan je vratiti se u Hrvatsku. Ne sljedeće godine, niti za 5 godina, ali za 10-15 definitivno. Kad naučim sve ono što sam ikada htio naučiti na faksu i kroz poslove koje sam uvijek htio raditi, na mjestima koja sam htio doživjeti, s ljudima koje treba jos upoznati, tada ću se vratiti. Zreo, pun iskustva, sa znanjem iz cijelog svijeta u malom prstu. Tada želim biti svoj čovjek, svoj šef, i tek tada želim stvoriti utjecaj u Hrvatskoj koji će promijeniti naš turizam naglavačke. *drop the mic*

Nama je uvijek drago čuti kako je našim studentima na studijskim programima, koliko ih je to iskustvo promijenilo i koliko im je prilika otvorilo. Bruno mi ti želimo puno uspjeha i sreće i definitivno da nam se vratiš u Hrvatsku i preokreneš turizam naglavačke!
Bruno te inspirirao? Koji je tvoj sljedeći korak? Zanima te kako krenuti njegovim koracima?

Prijave za ljetni rok su još uvijek u tijeku, a mi imamo dvije 40% stipendije!

Sorry, the comment form is closed at this time.