KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
27 Oct

Tourism Management: Lucijina priča & studij u Copenhagenu

Lucija je naša polaznica na studiju Service, Hospitality and Tourism Managementa na partnerskom fakultetu CPH Business Academy u Danskoj. Upravo je kod nas, u uredu BHV Educationa odlučila odraditi svoju obaveznu praksu zbog čega nam je iznimno drago. Lucija će o svom iskustvu studiranja u Danskoj govoriti i na trećim online Danima mobilnosti i edukacije, 07.11. na panelu Study Business & Social Studies.

 

PRIJAVA ZA PANEL STUDY BUSINESS & SOCIAL STUDIES, 07.11.

 

Pozdrav svima!

Zovem se Lucija, imam 19 godina i trenutno studiram Service, Hospitality and Tourism Management na Copenhagen Business Academy.

Upravo pišem iz Zagreba jer tamo radim na praksi koja je obavezan dio mog studija.

 

O FAKULTETU

Sad malo o faksu, prvi smo tjedan imali uvodna predavanja za sve internacionalne studente gdje nam je faks zaista pomogao oko svih papira koje smo trebali, a nekima su čak pomogli pronaći smještaj. Imali smo priliku upoznati studente, ali i naš kampus i grad. Na početku me dosta šokirala razlika u pristupu profesora prema nastavi i nama, studentima. Na faksu je opuštena atmosfera, predavanja nisu obavezna za moj program, profesori rade na tome da je svatko odgovoran za sebe i kako će se postaviti prema studiju. Rad u grupama je velik dio nastave te je tjedno više od 50% grupni rad. Uz nastavu imamo materijale za čitanje svaki dan kako bi se pripremili za rasprave i projekte na predavanjima. Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na drugačiji pristup i prihvatim taj način učenja-uz projekte, grupni rad i aktivno sudjelovanje.

Program funkcionira tako da imamo jednu temu tri tjedna te nakon toga ‘project week’ na kojem uklopimo svo znanje koje smo dobili. Neke od tema su Service Management, Hospitableness, Understanding business, Intercultural management, Project management te Customer and guest psychology. To bi bili predmeti koje sam slušala do sada.
Na kraju semestra imamo ispit, do sada sam imala sve usmene ispite na kojima moramo pripremiti prezentaciju te ukratko im objasniti kako smo pristupili i odradili projekte koje su nam zadali, a nakon toga profesori nas ispituju. Na ispitu je najvažnije da razumijemo to što smo radili, rijetko kada pitaju čistu teoriju jer im je važnije da mi stvarno znamo što radimo, a ne da samo nešto naučimo napamet.

NASTAVA I PROJEKTI

Radili smo projekte s raznim hotelima, morali smo osmisliti program integriranja novih zaposlenika iz različitih kultura u hotel. Kada smo imali predmet Business understanding za projekt smo morali osmisliti kako otvoriti novi restoran, sve smo radili od analize tržišta do računanja profita da vidimo bi li posao uopće bio isplativi.  Jedna od stvari koja me najviše dojmila bili su izborni predmeti, mogli smo birati između  turizma, evenata i hotelijerstva, te smo mjesec dana bili potpuno predani tim projektima. Ja sam odabrala evente, za projekt smo morali sami osmisliti event, bez budžeta i sponzora što je bilo vrlo izazovno, ali nam je dalo priliku da se sami suočimo i smislimo načine kako stvoriti event od nule. Druga stvar je praksa, imamo priliku 3 mjeseca odraditi praksu kako bi stekli iskustvo u stvarnom svijetu, s obzirom da je to studij turizma, koji je jako široki sektor nemamo baš neka ograničenja što se tiče odabira prakse. Sada kada sam završila prvu godinu mislim da imam iskustva u puno različitih područja ovog sektora, svaki projekt je bio drugačije osmišljen i iz svakog smo naučili nešto novo. U grupi nas je otprilike 30, zbog toga smo imali priliku upoznati se svi međusobno i sve smatram dobrim prijateljima. U početku je bilo zanimljivo vidjeti kako rade ljudi iz drugih država, bila sam u grupi s curom iz Danske, Litve i Tajlanda. Trebalo nam je neko vrijeme da se prilagodimo jedna na drugu, svaka je imala drugačije radne navike i ritam, ali sada radimo savršeno zajedno. To je također jedna od prednosti fakulteta, stavljaju nas u grupe sa ljudima s kojima nikada nismo radili te moramo prilagoditi svoje radne navike i završiti projekt. Timski rad je jako cijenjen u Danskoj i na taj način nas pripremaju na neočekivane situacije kasnije kada se zaposlimo. Vjerujem da kada završim ovaj fakultet imat ću dovoljno iskustva i znanja da započnem svoju karijeru.

Budite spremni izdvojiti dosta novaca za knjige, ali neke možete kopirati ili pronaći jeftinije online. Sudjelujte aktivno na predavanjima i projektima jer će vam kasnije biti lakše za ispit te sudjelujte u eventima koje faks organizira, imat ćete priliku upoznati ljude izvan vaše grupe i zabaviti se!

 

SMJEŠTAJ

Pronalazak smještaja je bio najveći izazov, ušla sam u razne grupe i prijavila se za puno domova, ali bez odgovora. Na kraju sam dan prije mog odlaska dobila mjesto u domu Johannes Fog Kollegiet. Dom koji je bio 7 minuta biciklom od faksa, imala sam svoju sobu i dijelila kuhinju s 15-ak ljudi. Za studenta poput mene to je bilo više nego dovoljno.

Kada sam stigla u Kopenhagen krenula sam tražiti posao. Nakon puno slanja i dijeljenja životopisa uspjela sam pronaći posao u Tajlandskom restoranu. Pronalazak posla je bio također izazovan, pogotovo kada u isto vrijeme puno studenata traži posao, ali vjerujem da se za svakoga može nešto naći.

 

ŽIVOT U COPENHAGENU

Nakon pronalaska posla, sređivanja svih papira mogla sam se fokusirati na početak svog života u novoj zemlji. Također mi je trebalo vremena da se naviknem na Dansku kulturu i način života. Općenito je jako smirena atmosfera, nema pritiska i jako mi je sviđao samostalan život. Uz posao i stipendiju uspjela sam zarađivati dovoljno za život, ali i za štednju i ponekad putovanja. Kako je vrijeme prolazilo upoznala sam ljude iz cijelog svijeta, razmjenjivali smo razne priče i stvorili našu malu obitelj. Jako sam zadovoljna svojim životom u Danskoj i mislim da sam se uklopila u taj skandinavski način života.

 

SAVJETI KOJE BIH DALA ZA SVE KOJI RAZMIŠLJAJU O STUDIJU VANI:

  1. Dobro proučite fakultet i smjer koji želite, kakav im je program i što možete raditi nakon studija
  2. Nemojte odustati kada shvatite koliko papira ćete morati ispuniti, isplati se
  3. U početku probajte pronaći smještaj u domu, super je mjesto za druženje i upoznavanje drugih studenata te na kraju možete s nekim od njih na stan

 

Ako se dvoumite, napravite taj korak, nećete požaliti, dobit ćete iskustvo kakvo nikada niste mislili da možete, a poslije ćete imati bezbroj prilika.

 

Studentica Lucija Krčmar

 

Sorry, the comment form is closed at this time.