KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Event menadžment
6 Aug

Olimpijske igre 2021: Event menadžment

Moderni čovjek danas je više nego ikad usmjeren na „uživanje novih iskustava“. Bilo da je riječ o putovanju, obrazovanju ili sudjelovanju u nekom događaju, uvijek težimo novim iskustvima. Sport je tu pokazao veliku moć i predstavlja jedan od snažnijih pokretača, kako u razvoju industrije sporta i događaja, tako i u sposobnosti pokretanja masa. Kroz sport i sportske događaje osim sportskih vrijednosti i težnje za uspjehom, danas promoviramo države i nacije, zdrav način života, različita uvjerenja, pokrete i zaklade, znanstvena istraživanja i kliničke studije.

Event menadžment

Važnost Olimpijskih igara

Velike sportske manifestacije poput svjetskih i europskih prvenstava pa sve do Olimpijskih igara, danas su visokokomercijalne i predstavljaju važnu ekonomsku stavku domaćina. Kao takvi, utječu na razvoj turizma i imidža, izgradnju infrastrukture, medijsku pozornost, te poslovne prilike i sponzorstva.

Aktualne promjene u event industriji

Prije početka pandemije Organizacijski odbor Olimpijskih igara planirao je u prodaju pustiti 9 milijuna ulaznica od kojih je trebao zaraditi oko 800 milijuna dolara. Taj iznos koji predstavlja 12% njihovog ukupnog budžeta u potpunosti je izgubljen isključivanjem svih gledatelja sa svih natjecanja na Olimpijskim igrama 2021 u Tokiju. Japanski sponzori koji su prije pandemije sklopili ugovore u rekordnoj vrijednosti od 3.3 milijarde dolara za promociju svojih brendova na igrama sada su uvelike preusmjerili svoje marketinške strategije na digitalne platforme i društvene mreže. Iako trenutno pod ogromnim pritiskom, Panos Tzivanidis, direktor za korporativne evente pri Međunarodnom Olimpijskom Odboru, djeluje sabrano i ne napušta ga entuzijazam:

Event menadžment
Olimpijada je prije svega pokret. Mi mijenjamo svijet na bolje kroz sport. Mi smo jedini globalni događaj u kojem doista postoji jednakost spolova i nacija, te nećemo dozvoliti ničijim poslovnim interesima da nas zaustave. Mi to činimo za Olimpijce.

Za organizaciju događaja potrebno je ogromno znanje i iskustvo

Organiziranje događaja je u svojoj osnovi projektni menadžment i zahtjeva ogromno znanje i iskustvo, i najveći problem ove industrije prije Covida bio je nedostatak talenata.  Tzivanidis je porijeklom Grk s otoka Krfa i kao dječak nije mogao sanjati da će jednog dana biti među ključnim ljudima koji organiziraju Olimpijadu:

Ako ste u poslu organiziranja događaja, morate biti spremni na neočekivane situacije. Što je događaj većih razmjera, to je više problema koje morate rješavati.
Olimpijske igre 2021

Kvalitetno izvorište novih talenata Tzividanis pronalazi na švicarskim fakultetima za hotelski menadžment zbog njihovog specifičnog kurikuluma koji studentima omogućuje da uz bakalar diplomu imaju i godinu dana stručne prakse. Njegov favorit je Les Roches, koji je i sam završio.

Kroz svoje školovanje dobili ste sve što vam je potrebno da zamislite i ostvarite što god da poželite.

Riječi su kojima se Tzivanidis 2019. obratio svojim budućim kolegama na svečanoj promociji diplomanata. No, samo godinu dana kasnije njegova obećanja postala su upitna. Kakva je budućnost industrije događaja koja je u 2019. vrijedila 1.1 bilijuna dolara, a do ožujka 2020 već je izgubila 16,5 milijardi dolara. 90% tvrtki u branši djelomično je ili potpuno izgubilo prihode, većina je koristila državne poticaje, 3% je stavilo ključ u bravu i otpustilo djelatnike, a samo 5% nije osjetilo pad prihoda – govore brojke prezentirane na online konferenciji “The State of the Event Industry” u studenom prošle godine.

Biste li vi svom djetetu savjetovali da odabere studij event menadžmenta?

Ja bih, ali ne bilo gdje. Organiziranje događaja je fantastična karijera za osobe koje posjeduju talent i vještinu da kroz događaje kreiraju emocije. Osim potrebne kreativnosti i organizacijskih vještina, iznimno je važno kvalitetno obrazovanje. Svaka branša ima svoje specifičnosti, a menadžment događaja razvija se kao odgovor na dinamične zahtjeve tržišta, te potrebnu za brzom razmjenom znanja i iskustva. Neke od ključnih vještina odnose se i na upravljanje timom ljudi, donošenje odluka, diplomatske vještine, mogućnost rada pod pritiskom i vještinu održavanja koncentracije na visokom nivou.

Event menadžment

Naša partnerska sveučilišta svoje programe kreiraju u uskoj suradnji s industrijom. Prate aktualna događanja i promjene u branši kako bi osigurali da njihovi polaznici nakon studija mogu odgovoriti na izazove i ponuditi najbolja rješenja:

Marina Franolić, izvršna direktorica za CEE u kompaniji Bench jedna je od članica Savjetodavnog odbora na Institutu Glion u Švicarskoj, gdje se i sama školovala prije dvadesetak godina. Praksa da fakultet uključuje uspješne profesionalce u kreiranje akademskog programa za buduće generacije prisutna je na privatnim fakultetima u Švicarskoj već dugi niz godina, stoga nas ne bi trebala čuditi činjenica da se poslodavci natječu kako bi privukli ljude koji završavaju takve fakultete. Franolić kaže da Glion već od rujna ove godina kreće sa izmijenjenim kurikulumom kako bi svoje studente pripremili na promjene koje su se u međuvremenu dogodile u turizmu, hotelskoj industriji i industriji događaja.

Budućnost event menadžmenta

„Gotovo smo sigurni kako će sveprisutna digitalizacija i digitalne event platforme ostati trajni dio industrije događaja. S druge strane, jenjavanjem pandemije vjerujem da će digitalne platforme u budućnosti biti dodatak, a ne osnova“, kaže Franolić. Adria Hotel Forum kojeg je pokrenula prije 10 godina i koji je izrastao u najveći regionalni stručni skup investitora  u hotelijerstvu održat će se uživo u Zagrebu u rujnu ove godine. Svi govornici i sudionici osobno će doputovati u Zagreb, i vlada veliko oduševljenje zbog mogućnosti ponovnog okupljanja. „Iako je sve spremno za naše okupljanje uživo, mi smo spremni i da sve prebacimo online, ukoliko će to situacija od nas zahtjevati“ kaže Franolić.

I Darwin je svojevremeno zaključio da ne preživljavaju najjači, već najprilagodljiviji. Naša partnerska sveučilišta Les Roches, Glion, IMI i EU Business School prilagodila su se trendovima i izazovima koje event industrija stalno donosi. U suradnji i komunikaciji s najvećim imenima event industrije kreirali su programe koji pružaju vještine i znanje za budućnost profesije.

Sorry, the comment form is closed at this time.