KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
4 Jan

Studij u Nizozemskoj koji te priprema za posao na globalnom tržištu rada

Breda University of Applied Sciences (BUAS) u Nizozemskoj nudi jedinstven pristup obrazovanju koji ujedinjuje teorijsko učenje s praktičnim iskustvom. Bilo da izabereš preddiplomski studij ili diplomski studij, u Nizozemskoj možeš očekivati da nećeš biti samo još jedan student već aktivni sudionik u svom obrazovanju. Fokus je na primijenjenom učenju, što znači da ćeš raditi na stvarnim projektima i surađivati izravno s industrijom. Ovakav pristup pruža ti priliku da razvijaš praktične vještine i izgrađuješ profesionalnu mrežu još za vrijeme studija.

Nizozemska je jedna od najpopularnijih studijskih destinacija za Hrvate koji žele biti spremni za globalno tržište rada odmah nakon diplomiranja. To ujedno znači da ako izabereš BUAS za svoj preddiplomski ili diplomski studij, imat ćeš i domaće društvo koje ti može biti od velike pomoći na početku.

Top 4 razloga zašto izabrati Breda University of Applied Sciences

  • Studirat ćeš na “zelenom” kampusu

BUAS studentski kampus smješten je blizu centra grada i moderno je dizajniran. Sam grad Breda je zabavan, siguran i orijentiran na međunarodnu zajednicu.

  • Dobit ćeš međunarodno priznatu diplomu

Osim međunarodnih akademskih akreditacija, BUAS je poznat i po priznanjima od strane eminentnih međunarodnih institucija poput UNWTO, WLO i International Facility Management Association. Nizozemsko obrazovanje ima izvrsnu reputaciju jer studentima pruža slobodu koja im je potrebna za razvijanje vlastitog mišljenja i kreativnosti dok primjenjuju stečeno znanje.

  • Postat ćeš građanin svijeta

Nizozemska je jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu i na samom je vrhu ljestvica izvrsnosti po pitanju inovacija,  konkurentnosti i zadovoljstva stanovništva. Sveučilište ima veliku međunarodnu mrežu suradnje sa drugim sveučilištima i tvrtkama na svim kontinentima. Tako ćeš imati mogućnost razmjene, terenskih putovanja i rada na istraživačkim projektima.

  • Imat ćeš praksu u top korporacijama ili start-upovima

BUAS surađuje s poslovnim subjektima koji su na vrhu u svojim industrijama. To znači da možeš birati praksu u nekoj od velikih korporacija poput Samsunga, Disneya, Googlea, KLM-a i Hiltona, ili možeš naučiti kako pretvoriti ideju u konkretan poslovni projekt kroz praksu u start-upu.

Što možeš studirati na engleskom jeziku na Breda University of Applied Sciences

Uvjeti i rokovi za prijavu na studij u Nizozemskoj

Za prijavu na preddiplomski i diplomski studij na Breda University of Applied Sciences (BUAS), kandidati iz Hrvatske moraju ispuniti određene obrazovne uvjete koji su ekvivalenti nizozemskom obrazovanju. Rokovi za prijavu variraju ovisno o programu i godini upisa, a krajnji rok za većinu programa na engleskom jeziku je 1. svibnja.

Prilikom prijave trebaš također dokazati svoje znanje engleskog jezika. Ukoliko nisi završio prethodnu razinu obrazovanja na engleskom, morat ćeš polagati međunarodno priznate testove poput TOEFL, IELTS i Cambridge English exams. Svaki od ovih testova ima specifične bodovne pragove koje je potrebno ispuniti. Detaljne informacije o svakom od ovih testova možeš dobiti kroz BHV pakete mentorstva.

Često nas srednjoškolci pitaju trebaju li ići na pripreme za maturu da bi upisali studij u Nizozemskoj, a naš odgovor ovisi o programu za koji apliciraju. Maturu svakako moraš proći, no za neke smjerove nije važan uspjeh na maturi jer ima dovoljno mjesta. Na nekim specifičnim smjerovima, kao na primjer Creative Media and Game Technologies, imat ćeš selekcijski zadatak i osobni intervju koji su važniji od prosjeka na maturi. Budući kreatori igrica Call of Duty, Fortnite ili Minecraft moraju znati opisati svoj kreativni proces, ali ni iskustvo u igranju nije na odmet.

Kroz naše usluge savjetovanja i mentorstva za upis na studij u inozemstvu imaš pouzdanog partnera koji će ti pomoći kvalitetno pripremiti svu dokumentaciju i na vrijeme završiti aplikaciju. U prošloj upisnoj sezoni 100% naših klijenata upisalo je studij, od toga čak 70% svoj prvi izbor.

Na besplatnim konzultacijama BHV savjetnice detaljno će ti objasniti cijeli proces prijave te što je sve potrebno kako bi tvoja aplikacija bila uspješna.
Dogovori besplatne konzultacije

Školarina i troškovi života u Nizozemskoj

Studiranje košta. Osobito studiranje izvan grada u kojem živi tvoja obitelj ili studiranje u inozemstvu. Koliko će te ukupno koštati studij i život u Nizozemskoj ovisi o tvojim životnim navikama i studijskom programu koji si odabrao.

Preddiplomski studij

U akademskoj godini 2024./2025. zakonska školarina za preddiplomski studij iznosi 2.530 €.

Zakonsku školarinu plaćaš ako:

  • imaš EU državljanstvo
  • na početku akademske godine već nisi stekao diplomu prvostupnika na programu koji financira vlada u Nizozemskoj.

Uz troškove školarine treba uzeti u obzir i troškove udžbenika, stručne literature, studijskih putovanja, laptopa, kao i dnevne troškove života.

Evo pokazatelja:

  • Knjige i radni materijali: 100 € – 785 € (godišnje)
  • Laptop: 600 € – 750 € (ukupno)
  • Studijska putovanja: 100 € – 1.900 € (ukupno)
  • Stanovanje: €400 – 600+ € (mjesečno)
  • Zdravstveno osiguranje i osiguranje od odgovornosti: cca. 500 € (godišnje)

Privatni smještaj ili studentski dom?

Odabir između privatnog smještaja i studentskog doma tijekom studiranja u Nizozemskoj važna je odluka. S obzirom na manjak smještajnih kapaciteta u obje opcije, presudno je na vrijeme se prijaviti. Obzirom da su cijene podjednake, mogli bismo reći da je prednost privatnog smještaja ta što nudi više privatnosti i fleksibilnosti, dok studentski domovi olakšavaju druženje i povezivanje s drugim studentima. U svakom slučaju, preporuča se što ranija rezervacija kako bi se osiguralo kvalitetno mjesto za život tijekom studija.

Smještaj u tipičnom studentskom domu u Bredi uključuje jednokrevetne ili dijeljene sobe, zajedničke prostore za druženje i učenje, kuhinje i sanitarne prostorije. Studentski domovi smješteni su u blizini kampusa ili su dobro povezani javnim prijevozom te je uobičajeno da studenti dolaze na faks biciklima, i to u svako godišnje doba. Sigurnost i udobnost su prioritet, a domovi su opremljeni i Wi-Fi mrežom te ostalim potrebnim sadržajima.

BHV ti pruža pomoć u pronalasku i rezervaciji smještaja u sklopu svojih mentorskih paketa.

Kako su predstavnice BHV-a doživjele posjet Bredi i BUAS-u

U Bredu smo doputovale nakon posjete Amsterdamu, Hagu i Rotterdamu i odmah nas je preplavio osjećaj sigurnosti jer se radi o manjem gradu u kojem stanovnici djeluju nekako opuštenije. U gradu nema velikih gužvi, ljudi brže stižu do faksa ili posla te imaju više vremena za sebe, obitelj i prijatelje. Na putu od željezničke stanice do smještaja prošle smo kroz glavni gradski park prepun zelenila i cvijeća, u kojem su mladi chillali na travi na dekicama, djeca su se igrala, a stariji sjedili u kafiću ili čitali na klupama. Sama činjenica da nismo morale koristiti taksi ili gradski prijevoz da bismo obišle glavne točke u gradu i na faksu, oduševila nas je.

Iako prožeta poviješću, Breda je također grad koji gleda u budućnost – prema inovacijama, održivosti i kreativnosti, što je osobito izraženo na fakultetu. Idealan primjer je fakultetska zgrada zvana Horizon (Obzor) koja je adaptacija starog samostana i kapele. Ono što je nekad bio središnji samostanski vrt, danas je zastakljeni prostor koji povezuje cjelokupnu unutrašnjost čiji je ambijent idealan za boravak i učenje. Nekadašnja kapela danas je prostor za svečane audijencije, a cijeli samostan je preuređen u moderne učionice. Ovdje se nalaze administracija, knjižnice i učionice za studente turizma, menadžmenta i upravljanja nekretninama.

Druge dvije zgrade na kampusu imaju podjednako poetske nazive: Ocean i Frontier. U prvoj su smješteni studenti koju studiraju Leisure and Events, pa je logično da se tu nalaze sportska igrališta i sportski bar.

Nama je najimpresivnija bila zgrada Frontier jer kroz nju nas je proveo naš polaznik Jakov Stanić koji studira Creative Media and Game Technologies, Viausal Arts Track.

Ako i ti želiš biti gameplay programer, crtač likova ili dizajner igara koji stvara Triple-A naslove, ovo je jedan od najboljih fakulteta na svijetu za to područje. Pozivamo te da zapratiš naše društvene mreže, doživiš izravno iskustva naših polaznika te iskoristiš mogućnost umrežavanja s BHV Ambasadorima.

Sorry, the comment form is closed at this time.