KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Španjolska: srednja škola i razmjena učenika
24 May

Španjolska: Srednja škola i razmjena učenika

Srednje škole u Španjolskoj posjeduju visoku kvalitetu obrazovanja i uređene su prema mjeri učenika. Osim što pružaju odlično obrazovanje, španjolske srednje škole karakterizira prijateljska i gostoljubiva atmosfera. Upravo je zato ova mediteranska zemlja pravi izbor za srednjoškolsku razmjenu. Prijave za iduću školsku godinu u punom su jeku, a zainteresirani učenici mogu se prijaviti do 15. lipnja.

Zašto izabrati Španjolsku?

Španjolska se, uz Italiju i Francusku, može pohvaliti jednom od najukusnijih kuhinja na svijetu. Tapasi, paella, gazapcho i omlet samo su neka od jela ove mediteranske zemlje koja vrijedi probati u autentičnom ambijentu. Iako Španjolska ima visoki standard, troškovi života su pristupačni i slični onima u Hrvatskoj. U posjet ovoj zemlji odlučuju se i mnogi zaljubljenici u umjetnost i kulturu. Picasso, Goya i Salvador Dali su imena koja su obilježila umjetnički svijet, a potiču upravo iz Španjolske. Mnoga arhitektonska djela poput Sagarade Famillije i Starog grada Toleda nezaobilazna su postaja za turiste, kao i ture u dva najveća španjolska grada, Barcelonu i Madrid. Španjolska nudi raznolikost, od urbanih sredina i šarmantnih gradića, tradicije i modernosti, morske obale i planina pa sve do zabavnih događaja i kulture, svatko će u ovoj zemlji pronaći ono što mu najbolje odgovara.

Obrazovni sustav u Španjolskoj

Španjolska: srednja škola i razmjena učenika
Osnovna škola

Kao i u Hrvatskoj, u Španjolskoj djeca kreću u osnovnu školu sa šest godina. Osnovna škola je besplatna, a tijekom ovog perioda obrazovanja učenici se upoznaju s općim predmetima; jezici, matematika, književnost, prirodne i društvene znanosti, umjetnost, tjelesna kultura. Ipak, za razliku od hrvatskog, španjolsko osnovnoškolsko obrazovanje odvija se do 12 godine.

Španjolska: srednja škola i razmjena učenika
Srednja škola

U obaveznu srednju školu učenici u Španjolskoj idu od 12 do 16 godine. Srednjoškolsko obrazovanje uključuje javne i privatne škole. Tijekom ovog obrazovnog razdoblja učenici pohađaju predmete kao i u osnovnoj školi, ali na složenijoj razini. Također, mogu birati izborne predmete iz područja glazbe, stranih jezika, znanosti ili umjetnosti. Po završetku obavezne srednje škole učenici stječu certifikat kao potvrdu razine njihovog obrazovanja.

Španjolska: srednja škola i razmjena učenika
Viša srednja škola

Nakon završetka obavezne srednje škole, učenici mogu odlučiti žele li nastaviti svoje obrazovanje u višoj srednjoj školi. Osim više srednje škole, učenici mogu birati i svojevrsni tečaj za stručno osposobljavanje. No, viša srednja škola potrebna je za upis na sveučilište. Traje dvije godine, a na kraju ovog dijela obrazovanja učenici polažu test, sličan hrvatskoj državnoj maturi te dobivaju potvrdu o maturi.

Španjolska: srednja škola i razmjena učenika
Visoko obrazovanje

Ako učenici odluče, svoje znanje mogu dalje graditi na nekom od sveučilišta. Visoko obrazovanje u Španjolskoj sastoji se od 76 sveučilišta, a ova je zemlja privlačna i za brojne strane studente koji žele studirati u inozemstvu. Gotovo 200.000 stranih studentata svake godine pohađa španjolska sveučilišta.

Tko se može prijaviti?

Na srednjoškolsku razmjenu u Španjolskoj mogu se prijaviti učenici od 14 do 18 godina. Važno je da već pohađaju srednju školu u Hrvatskoj prije prijave na razmjenu. Za prijavu nije potrebno prethodno znanje španjolskog jezika. Osim ovih uvjeta, otvorenost i zrelost osobine su koje bi učenici trebali posjedovati kako bi se što lakše uklopili u novu sredinu.

Španjolska: srednja škola i razmjena učenika
Trajanje programa
  • 1 školska godina (od rujna do lipnja)
  • 1 polugodšte (od rujna do siječnja ili od
    siječnja do lipnja)
  • 3 mjeseca (datum početka po dogovoru)
  • 2 mjeseca (datum početka po dogovoru)
  • 6 tjedana (datum početka po dogovoru)

Smještaj

Obiteljski život važan je dio španjolske kulture. Učenici će tijekom razmjene biti smješteni kod španjolske obitelji domaćina kako bi se osjećali kao kod kuće. Obitelji domaćini obično besplatno otvaraju vrata svojih domova stranim učenicima. Budući da su Španjolci poznati po svojoj gostoljubivosti bit će velika potpora učenicima da se u što kraćem vremenu naviknu na promjenu okoline.

Španjolska: srednja škola i razmjena učenika

Zašto sudjelovati?

Učenička razmjena odlična je za stjecanje novih prijateljstava, ali i širenje mreže kontakata za budući ulazak u poslovni svijet. Također, iskustvo srednjoškolske razmjene priprema je i prednost kod prijave na međunarodna sveučilišta.

Odluka za odlazak na godinu dana, polugodište ili koji mjesec u srednju školu izvan Lijepe naše dat će učenicima priliku da iskuse novu kulturu, unaprijede svoje obrazovanje, nauče novi jezik, a povrh svega da se zabave i stvore uspomene za cijeli život.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.