KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Umjetnički smjerovi u UK-u
15 Jul

Umjetnički smjerovi u UK-u

Velikom broju hrvatskih srednjoškolaca i studenata životni je san baviti se umjetnošću, primjerice plesom, pjevanjem, glumom, režijom, te brojnim drugim umjetničkim smjerovima. Svoj put vide na pozornici, ispred ili iza kamera i svjetla reflektora.

Često taj san ostaje neostvaren uzevši u obzir vrlo male upisne kvote na fakultetima umjetničkog usmjerenja u Hrvatskoj, brojne zahtjeve za upis, te nedovoljno razvijene prilike zaposlenja u umjetničkoj industriji nakon završetka studija. Mišljenja smo da ako se želite baviti onime što vas uistinu zanima i ispunjava, na tom putu trebate proširiti svoje vidike i razmotriti različite opcije. Takva odluka velik broj naših polaznika odvodi na studij umjetničkog usmjerenja u Veliku Britaniju.

Zašto izabrati studij umjetničkog usmjerenja u UK-u?

Velika Britanija tradicionalno nosi titulu najboljeg obrazovnog sustava u Europi i drugog najboljeg na svijetu (nakon SAD-a), što kroz godine potvrđuje modernim studijskim programima, praktičnom nastavom, mentoriranjem svojih studenata te povezivanjem s industrijama njihovog usmjerenja. Kada su u pitanju umjetnički smjerovi, britanski obrazovni sustav nudi jedinstvene programe s naglaskom na razvijanje kreativnosti i posebnog talenta svog studenta, istraživanje svijeta kazališta, plesa, režije i drugih smjerova putem predavanja, seminara, studentskih projekata i performansa.

Studij u Velikoj Britaniji
Studiranjem umjetničkih smjerova u Velikoj Britaniji studenti se pozicioniraju na jednom od vodećih tržišta umjetničke i kreativne industrije što im otvara brojna vrata na njihovom profesionalnom putu. Ono što britanske fakultete razlikuje od drugih jesu mnogobrojni i jedinstveni umjetnički studijski programi, te za mnoge od njih i ne postoji alternativa na fakultetima diljem Europe.

Velik izbor umjetničkih smjerova

Opcije studija umjetničkog usmjerenja u UK-u veoma su široke i uvode vas u potpuno novu sferu umjetnosti kakvu ste do sada poznavali. Studij glazbe, plesa ili drame vrlo često ne obuhvaća općeniti pristup toj grani umjetnosti, već studente usmjerava ka specijalizaciji unutar te grane, propitivanju i otkrivanju vlastitih interesa za područje kojim se žele baviti. Takvim specifičnim pristupom priprema ih za izazove kreativnih i umjetničkih industrija gdje će u budućnosti kreirati nove umjetničke prakse.

Studij u Velikoj Britaniji
Canterbury Christ Church University

Na poznatom britanskom sveučilištu, Canterbury Christ Church University, susret ćete s programima poput Performing Arts, Creative Music Production and Technology, Drama, Dance i mnogi drugi. Riječ je o modernim programima sa snažnim naglaskom na praktično razvijanje vještina, učenje od vodećih stručnjaka iz svijeta glazbe, plesa, glume i dramske produkcije. Program prati sudjelovanje na umjetničkim izvedbama koje se izvode svake akademske godine, te su sami studenti zaduženi za svaki aspekt organizacije takvog događaja. Znanja i vještine ćete usvajati u raznovrsnim internacionalnim grupama studenata. Samim time, imat ćete priliku upoznati perspektive različitih kultura, što će uvelike obogatiti vaš umjetnički izričaj.

Studij u Velikoj Britaniji
University for the Creative Arts

University for the Creative Arts studiju glazbe pristupa multidisciplinarno, nudeći svojim studentima programe kao što su International Music Management, Music Business and Management i Music Composition and Technology. Riječ je o studijskim programima koji vas uvode u svijet glazbene industrije u njegovom europskom, ali i svjetskom središtu, Londonu.

Studij u Velikoj Britaniji
University of Greenwich i De Montfort University

Program koji će vas pripremiti za europske i svjetske pozornice svakako je Professional Dance and Music Theatre ili Contemporary Performance na University of Greenwich. Profesionalni, ali i osobni razvoj u sferi plesa nudi De Montfort University preddiplomskim studijem Dance. Intelektualnim i umjetničkim usmjeravanjem, studenti upoznaju aspekte performansa te koreografske prakse izgrađujući portfolio kao budući performeri, koreografi i producenti.

Studij u Velikoj Britaniji
University of Essex

Ako se ipak vidite u produkciji i cilj vam je voditi svjetske izložbe, festivale i koncerte, University of Essex nudi program Stage and Production Management. Spomenuto sveučilište također u svojoj ponudi ima i program Creative Producing s naglaskom na kazalište i kratkometražni film.

Iskustva naših polaznika

Kada govorimo o studiju umjetničkog usmjerenja, riječ je o zaista specifičnom području. Upravo iz tog razloga, ponosni smo što možemo predstaviti uspješne priče naših polaznika koji su se ohrabrili slijediti svoje snove što ih je odvelo na studij u Velikoj Britaniji. Razgovarali smo s našim polaznicima, Dujom i Enom koji su odlučili s nama podijeliti svoja iskustva.

Studij u Velikoj Britaniji

Duje Šarić, Performing Arts-Dance na ”Addict Dance Academy”, Leicester

Zašto si se odlučio za taj smjer? Jesi li oduvijek znao da se želiš baviti umjetnošću?

Oduvijek sam imao sklonosti prema umjetničkom izražavanju i sportu, ali sam se prije sedam godina pronašao u plesu gdje se rodila ogromna ljubav prema plesnom izražaju. Ples je kombinacija sporta, umjetnosti, fizičkog i psihičkog rada na sebi te može poslužiti kao sredstvo za prenošenje i isticanje važnih tema aktualnih u našem društvu te ga kao takvog koristim u razne svrhe.

Zašto baš UK? Što ti se najviše sviđa kod tvog programa i cjelokupnog okruženja?

Izabrao sam UK zbog velikog broja mogućnosti za plesače i mlade umjetnike, zbog akademskih programa koji  nas pripremaju na stvarne situacije u industriji. Puno je veći opseg mogućnosti nego u Hrvatskoj što se tiče školstva općenito, pogotovo u umjetničkim smjerovima. Tijekom školovanja prikupljamo značajna iskustva esencijalna za daljnji razvoj unutar profesije.

Drugi razlog je mentalitet: svi su dobrodošli, svi su jednako prihvaćeni, svačije mišljenje se uvažava, nema diskriminacije prema marginaliziranim skupinama društva i osjećaj slobode je prisutan svaki dan. Kao jedna mlada osoba u umjetničkim vodama, smatram da okolina puno utječe na naš produkt, a i na nas same.

Koji su tvoji planovi za budućnost? Imaš li neku viziju čime bi se želio baviti?

Velika želja mi je biti performer /plesač  i potpisati ugovor za neku od agencija ili za nekog izvođača, a s iskustvom koje time dolazi, volio bih učiti druge i prenositi svoje vještine te raditi na vlastitim projektima kao i na projektima mojih kolega.

Što se tiče studija, iznimno sam zadovoljan jer nas mentori stavljaju u situacije iz kojih naučimo hrpu korisnih informacija,  gradimo karakter, a najvažnije – skupljamo iskustvo bitno za daljnji rast i razvoj.

Što bi poručio mladim ljudima koji razmišljaju o studiju umjetničkog usmjerenja?

„If it scares you, you should do it!“.

Vjerujem da ću jednog dana biti zadovoljniji činjenicom da sam pokušao ići za svojim snovima, nečim za čime vapim i što dišem nego spoznajom da ću se osvrnuti i preispitivati „što bi bilo kad bi bilo?“. Smatram da je bitno riskirati i odvažiti se na nešto „ludo“ ako ti mogućnosti to dozvoljavaju.

Još bih uz sve nadodao da je veliki bonus ako imaš podršku roditelja, bližnjih i prijatelja u bilo kojem smislu i da je u redu osloniti se na njih ponekad jer ovakve odluke su ozbiljne i nije za očekivati da smo sami u cijelom tom procesu.

Želim vam puno uspjeha, sretno! 🙂

Studij u Velikoj Britaniji

Ena Begović, Drama na Canterbury Christ Church Universityju

Zašto si se odlučila baš za taj smjer? Jesi li oduvijek znala da se želiš baviti umjetnošću?

Od djetinjstva sam se bavila plesom, a kao tinejdžerica glumom, te sam se oduvijek   vidjela kao perforomer, ali mi je trebalo neko vrijeme da se odvažim ići tim putem. Nakon što sam završila srednju zapravo sam studirala na ERF-u u Zagrebu. Smjer Drame u Engleskoj je bio moja šansa da budem kreativna i da se umjetnički obrazujem bez sputanosti.

Zašto baš UK?

Engleska mi je oduvijek bila zanimljiva , te sam ju prvotno upoznala putem britanskih filmova. Sterotipično uz Harrya Pottera. Engleski svijet mi je oduvijek bio posebniji, nego npr. američki.

Način učenja je drugačiji, puno opušteniji, ali mislim da smo i mi generalno veoma radišni. J Profesore zovemo imenom i oni nam puno pomažu, nema straha od autoriteta.

Koji su tvoji planovi za budućnost? Imaš li neku viziju čime bi se željela baviti i specijalizirati?

Plan je nastaviti se baviti glumom. Želim biti angažirana na filmu i u kazalištu. Moj studij je utjecao na mene na način da sam otkrila još jedan interes, a to je podučavanje drugih, stvaranje kazališnih predstava, tako da sam otvorena i za daljnje studiranje, ali i za umjetničko stvaranje.

Što bi poručila mladim ljudima koji razmišljaju o studiju umjetničkog usmjerenja?

Moja poruka za buduće studente: Slijedite svoju kreativnost i sposobnost, ako vas nešto zanima uvijek postoje opcije, samo ih treba istražiti i biti hrabar, pa makar to značilo odseliti u drugu državu. 🙂

Studij u Velikoj Britaniji
Studij u Velikoj Britaniji

Javi nam se za besplatne konzultacije i tvoja BHV obrazovna savjetnica će ti pomoći u odabiru željenog studijskog programa umjetničkog usmjerenja. Saznat ćeš više o studiju na poznatim britanskim sveučilištima i mogućnostima financiranja svog studija!

Sorry, the comment form is closed at this time.