KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Buckinghamshire New University
31 Mar

Kako je studirati zrakoplovstvo u Velikoj Britaniji?

Britanski obrazovni sustav tradicionalno je najbolji obrazovni sustav u Europi po kvaliteti i raznovrsnosti svojih studijskih programa i korištenju najsuvremenije tehnologije. Naglasak je na projektima, seminarima i timskom radu. Dodamo li tome moderan studijski program prilagođen industriji zračnog prometa i svijetu aviona, dobit ćemo zanimljivo i inspirativno iskustvo koje je s nama odlučio podijeliti naš polaznik Karlo. Karlo je student četvrte, odnosno završne godine magisterija International Aviation Law and Regulation na Buckinghamshire New Universityju. Njegove dojmove studiranja u Velikoj Britaniji pročitaj u nastavku teksta.

Razmišljaš o studiju u Velikoj Britaniji?
Dogovori besplatne konzultacije

Vratimo se 4 godine unazad, kako to da si se odlučio za studij u inozemstvu, točnije u UK-u?

Treći razred srednje škole proveo sam u Americi, na Floridi na srednjoškolskoj razmjeni učenika. Od tada je krenula želja da i dalje širim vidike studirajući izvan Hrvatske i na engleskom jeziku. Odlučio sam upisati specifičan smjer, za pilota. Iako taj smjer postoji i u Hrvatskoj, u Engleskoj nudi puno više mogućnosti. Uz akademske predmete, imate mogućnost kombiniranja više smjerova, tako sam se ja odlučio za smjer Air Transport Management with Commercial Pilot Training na Buckinghamshire New Universityju. Program obuhvaća upoznavanje s avio kompanijama, aerodromima i svim behind the scenes tvrtkama i čimbenicima koji utječu na svakodnevni rad i operacije aerodroma i aviokompanija.

Bucks New University

Tvoj smjer zvuči zaista fascinantno! Što ga čini različitim od samog obučavanja za pilota?

Sama struktura fakulteta i programa u startu je drugačija. Primjerice, 4 dana u tjednu smo imali predavanja, dok bi 1 dan u tjednu odlazili obavljati svoje satove leta. Što se predmeta tiče, krenuli smo od samih početaka, s povijesnim pregledom (od prvog leta do najmodernijih aviona današnjice). Nastavili smo s operacijama aviokompanija i aerodroma, zatim smo se više fokusirali na financije, ekonomiju, menadžment i leadership. Prolazite kroz različite grane industrije, te nas pripremaju kako razmišljati o budućnosti. Uz pilotsku licencu, učimo o radu u svim sektorima ove industrije.

Želiš ići na studij u Velikoj Britaniji?

Kako si se odlučio za studij fokusiran na avio industriju? Je li te ta vrsta prometa oduvijek zanimala ili je odluka pala spontano kada si krenuo istraživati studijske programe?

Moja ljubav prema avionima i brzini traje od malih nogu kada sam svima govorio- Ja ću biti pilot! Ranije sam se bavio motociklizmom, tako da mi ljubav i strast prema adrenalinu nikad nije bila strana. U svojoj odluci sam imao veliku potporu roditelja koji me nisu sputavali, već poticali. Savjet svim roditeljima i budućim naraštajima ako njihova djeca stvarno nešto žele: potičite ih, bolje da svaki dan na posao idu sretni. 🙂

Vratimo se sada u UK. Kako izgleda tvoj studentski život?

Zbog specifičnosti smjera koji pohađam, moj studentski život se razlikuje od života drugih studenata. Imamo veliku odgovornost što se tiče letenja, te se također trebamo pripremati i za praktične predmete. Unatoč tome, život internacionalnog studenta u Engleskoj je stvarno super. Dolazim iz male sredine, pa mi se ovaj urbani život jako sviđa. Od Londona smo udaljeni samo 30 minuta vlakom, tako da sam često vikendima odlazio tamo. Već sama šetnja gradom me ispunjava!

Bucks New University
Fakulteti imaju student unions, organizacije koje djeluju unutar fakulteta i bave se organizacijom putovanja, druženja, sportskih evenata i sl. To je odličan način za upoznati druge studente i zajedničko druženje. Kao što su kod nas kave, tako je život u Engleskoj u pubovima. Super je što vam student union sve to pruža na fakultetu, ne trebate lutati gradom.

Kako si organizirao svoje financije, odnosno troškove života i studija u UK-u?

Do Brexita, dakle do ove godine koristio sam student loan (kredit britanske vlade koji je pokrivao troškove školarine). O troškovima života, studija i pilotske licence smo doma mnogo razgovarali i razmišljali. Kada smo sve zbrojili i oduzeli, shvatili smo da će biti malo skuplje u UK-u, no kada vidimo sve benefite, ipak vrijedi pokušati vani. Uz to, na prvoj godini sam se zaposlio i radim na fakultetu kao Student Ambassador. Radim na danima otvorenih vratima fakulteta i prezentiram svoj smjer. Vodim buduće studente po fakultetu i pokazujem im život na i izvan fakulteta.

Ono što mi je posebno drago je da smo petkom imali posjete učenika viših razreda osnovne škole sa slabijim ocjenama koji inicijalno ne planiraju odlazak na fakultet. Njihovi ih učitelji nominiraju za posjet fakultetima. Potičemo ih na odlazak na studij i objašnjavamo im prednosti daljnjeg obrazovanja, motiviramo ih da se malo trgnu. Super mi je bilo poticati mlade ljude da ipak odaberu neki drugi put. 🙂
Saznaj više o financiranju studija u UK-u nakon Brexita
Bucks New University

Koji su tvoji planovi za budućnost? O kojim mogućnostima zaposlenja razmišljaš?

Nakon završetka tri godine studija, razmišljao sam ne nastaviti dalje na magisterij s obzirom na to da sam stekao pilotsku licencu. S pandemijom, dogodile su se brojne promjene, pogotovo u avijaciji. Odlučio sam upisati magisterij International Aviation Law and Regulation. Učim o zakonima i pravima iz sfere avijacije na području Europske unije, ali i izvan regulativa EU. Ova diploma omogućuje mi da u budućnosti radim za npr. UN i svjetske organizacije za pitanja transporta.

Moj cilj je postati pilot za neku aviokompaniju, a možda za nekih 10 godina postati kapetan. Ultimativni goal mi je postati kapetan na nekom velikom avionu. Super je što mi fakultet i moj program dozvoljavaju da se zaposlim unutar avijacije u raznim odjelima, te da budem u toku svih događanja.

Kako bi sada ocijenio odluku da odeš studirati u UK?

Ne žalim nimalo što sam odabrao ovaj smjer i donio odluku o studiju u UK-u. Super je što u UK-u možete kombinirati smjerove i predmete. Tko god da se odlučuje na studij u inozemstvu, a pogotovo UK-u – preporučujem definitivno!

Bez obzira na moguće prepreke koje stvara Brexit, ne odustajte od svojih snova. UK pruža odličnu kvalitetu obrazovanja i vjerujem da se uz pomoć stipendija i kredita uvijek može pronaći neko rješenje.

I za kraj, jedno specifično pitanje za budućeg pilota i zaljubljenika u zračni promet.
Koje ti je bilo dosad najdraže putovanje, odnosno let?

I dalje mi je ipak najljepše letjeti doma. Letio sam za Dubrovnik prije nekoliko tjedana i mislim da je let uz našu obalu ipak teško nadmašiti. 🙂

Razmišljaš o studiju u Velikoj Britaniji?
Dogovori besplatne konzultacije
Studij u Velikoj Britaniji

Buckinghamshire New University

Buckinghamshire New University suvremeno je i svjetski prepoznato britansko sveučilište čiji su studenti u fokusu svega što rade. Sveučilište transformira studentske živote već više od 125 godina i naporno radi kako bi im pružili visoko interaktivnu, kvalitetnu nastavu te osigurali da ostvare svoj puni potencijal.

Na Buckinghamshire New University izvodi se više od 300 programa na engleskom jeziku. Od umjetnosti i dizajna do poslovnog upravljanja i kibernetičke sigurnosti, te sporta i obuke pilota, Bucks nudi raznolik spektar preddiplomskih i diplomskih smjerova.

Buckinghamshire New University javno je sveučilište s kampusima u četiri grada izvan Londona; High Wycombe, Aylesbury, Uxbridge i Missenden Abbey. Koji god kampus da izabereš, moći ćeš istraživati i putovati do Londona, Oxforda, ostatka Velike Britanije i šire.

Pošalji nam upit za studijske programe u inozemstvu!

Sorry, the comment form is closed at this time.