KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
2 Jan

Besplatan studij u Danskoj: Posjetili smo University of Southern Denmark

Fakulteti u Danskoj prepoznati su kao jedni od najboljih u Europi, a BHV obrazovne savjetnice redovito posjećuju svoje partnerske fakultete. Jedan od njih je i SDU – University of Southern Denmark koji su početkom studenoga posjetile naše savjetnice Ivana i Marta. Na ovom inženjerskom fakultetu imate priliku studirati besplatno, što su iskoristili BHV polaznici Ana i Franco. U nastavku teksta saznajte kako im je na studiju u Danskoj.

Posjet danskom fakultetu University of Southern Denmark

Početkom rujna dočekao nas je e-mail s posebnim zadatkom: u studenom putujemo u Dansku u posjet partnerskom fakultetu – University of Southern Denmark (nadalje SDU). Kao obrazovne savjetnice BHV Educationa naš je zadatak polaznicima predstaviti fakultet, program i grad u kojem će nastaviti svoje obrazovanje i započeti novo životno poglavlje. Upravo iz tog razloga redovito posjećujemo partnerske institucije kako bismo upoznale način rada, život studenata na kampusu i u gradovima gdje su smješteni i naše polaznike kvalitetno vodile kroz proces prijave na odabrani smjer. Jedni od tih polaznika su i Ana i Franco koji studiraju isti smjer (Engineering, Innovation & Business) na dvije razine. Franko je započeo preddiplomski studij, dok je Ana započela diplomski studij.

Zašto SDU?

S SDU-om godinama uspješno surađujemo, te je njihovo sveučilište svake godine bogatije za nekoliko zadovoljnih hrvatskih studenata. Preddiplomski i diplomski programi orijentirani su na područje inženjerstva. Neki od ponuđenih studijskih programa su Mechanical Engineering, Mechatronics, Electronics, Engineering, Innovation and Business. Hrvatski učenici kao EU građani, ne plaćaju školarine za studij u Danskoj.

Lokacija glavnog kampusa SDU-u smještana je na jugu Danske, u gradu Sønderborgu. Spomenuti grad ekonomsko je središte regije južne Danske i industrija elektrotehnike, telekomunikacije, proizvodnje, obrade hrane, i sl. Upravo je smještaj i važnost multinacionalnih kompanija u regiji, poput Danfossa, potaknuo razvoj SDU kampusa koji će obučavati nove inženjere i inovatore u projektima značajnima za daljnji napredak i pozicioniranje Sønderborga i cjelokupne južne Danske.

Kako doći do Sønderborga?

Sønderborg se smjestio na samom jugu Danske u blizini njemačke granice. Samim time, možete birati hoćete li do grada stići vlakom iz Copenhagena ili obližnjih njemačkih gradova poput Kiela, Lubecka ili Hamburga.

Mi smo se ovog puta odlučile za prvu opciju. Iz Zagreba smo letjele za Copenhagen. Red letenja je čest, te ćete za manje od 2 sata sletjeti u dansku prijestolnicu. Po dolasku u Copenhagen, uputile smo se na glavni željeznički kolodvor gdje smo uhvatile vlak za Sønderborg. Vožnja vlakom u prosjeku traje 3.5 h. Ono što nas je pozitivno iznenadilo jest da će iznad vašeg sjedala pisati vaše mjesto polaska i dolaska, tako da mirno možete uživati u ugodnoj vožnji vlakom i bez stresa se pitati idete li u ispravnom smjeru. Vlak je bio točan u svom polasku i dolasku, tako da smo prema planiranom krenule s našim aktivnostima u gradu.

Praktična nastava i suradnja s lokalnim tvrtkama

Glavna karakteristika načina studiranja na SDU-u je praktična nastava. Tijekom svakog semestra od studenata se traži direktna primjena teorijskog znanja na konkretnim slučajevima i projektima. Studenti su glavni akteri projekata – počevši od inicijalne ideje do završnih faza predstavljanja onog što su osmislili. U radu na projektu računaju na mentorstvo i povratne informacije profesora.

A o kakvim je projektima riječ? Oni, naravno, ovise o predmetu i području na kojem ćete raditi. Kao studenti SDU-a okušat ćete se u izradi softvera, kontrolnih sustava, ali i izradi i optimizaciji proizvoda. Prilikom posjeta laboratorijima na kampusu imale smo priliku vidjeti i najnoviji studentski projekt – SDU formulu.

Kako bi izradili formulu, morate biti spremni na timski i projektni rad. Taj tip rada je ujedno i način funkcioniranja multinacionalnih kompanija. Tijekom studija, studenti SDU-a imaju priliku usko surađivati s tvrtkama poput Danfossa i Linaka kroz stručne prakse, projekte i buduća zaposlenja. Riječ je o tvrtkama državne  i globalne važnosti čija se središta nalaze upravo u Sønderborgu, te se redovito predstavljaju i traže nove talente na karijernim danima u sklopu sveučilišta.

Imajući na umu kako pronalazak prvog “pravog” posla može djelovati pomalo zastrašujuće za studente, SDU je uveo inicijativu First job guarantee. Riječ je projektu koji spaja lokalne tvrtke i studente završnih godinama inženjerskih smjerova nudeći im mogućnost pronalaska prvog zaposlenja i ulaska na kompetitivno tržište rada.

SDU kampus – kampus  s najviše međunarodnih studenata u Danskoj

Po dolasku na kampus odmah smo primijetile kako je riječ o modernom okruženju gdje su vidljiva visoka ulaganja u opremljenost sveučilišnih kapaciteta s naprednom tehnološkom opremom. Turom po kampusu i upoznavanjem istraživačkih laboratorija i prostorija namijenjenih za izradu različitih projekata, zaključile smo kako je riječ o Disneylandu za inženjere. Uz mentorstvo i personalizirani pristup, studentima je potrebna ideja i kvalitetan timski rad kako bi svoj projekt proveli do realizacije. Za radni prostor i opremu ne trebaju brinuti; svakako će to pronaći na kampusu.

Kampus se nalazi pored željezničke postaje, tako da je SDU prva zgrada što vidite po dolasku u Sønderborg. Složit ćemo se da svakako daje lijepi prvi dojam grada.

Što vidjeti u Sønderborgu?

Osim modernog kampusa SDU-a koji vam pri dolasku u grad signalizira kako se nalazite u regiji tehnološkog napretka i novih ideja, Sønderborg je grad smješten na otoku Alsu u Baltičkom moru. Prelaskom preko mosta Karla X. i šetnjom kroz grad, vidjet ćete brojne šarene kuće i brodice koje će vam dati ugođaj grada za kvalitetan odmor u danskom štihu. Savjetujemo vam da prošećete do gradskog dvorca i upoznate povijest ovog grada i regije. U gradu se iznimno lako snaći, te ćete pješice moći uživati u ulozi turista.

Naši dojmovi

Možemo reći kako nas je SDU, ali i sam Sønderborg oduševio. Istraživačko sveučilište na jugu Danske opravdalo je broj studenata iz Hrvatske koji ga svake godine upisuju. Kvalitetan studij na modernom kampusu koji uspjeh svojih studenata gradi zajedno sa industrijom i gradom Sønderborgom. Ako te zanima studij gdje su jedna trećina tvog učenja pravi projekti, gdje ćeš naučiti pisati izvještaj kao inženjer, ali i naučiti „old-school“ proizvodnju, ne traži dalje. Sa sigurnošću možemo reći kako će budući studenti inženjerskih smjerova tamo doista pronaći sve što im je potrebno za rad, razvoj i povezivanje s tvrtkama.

BHV obrazovne savjetnice pomoći će ti u procesu prijave na Southern University Denmark!

Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.