KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
21 Nov

Besplatan studij u Finskoj: LUT University

Zbog velikog interesa hrvatskih studenata za studij u nordijskim zemljama, a osobito za Dansku, svom popisu dodali smo i Finsku. Točnije, besplatan studij na LUT Universityju. Ako i dalje razmišljaš gdje želiš započeti ili nastaviti svoje visoko obrazovanje, u nastavku teksta saznaj zašto je možda baš Finska tvoja idealna destinacija za studij u inozemstvu.

Zašto studirati u Finskoj?

Finska je zemlja koja se redovito nalazi među top deset destinacija u svijetu prema standardu života, ekonomskoj stabilnosti i obrazovanju. Uz to sve, ova je nordijska država jedna od najsigurnijih za život, a njeni su stanovnici najsretniji na svijetu što ju čini dodatno privlačnom za oko 31 tisuću međunarodih studenata koji svake godine odabiru pohađati obrazovne programe u Finskoj.

Studij u Finskoj
Jednakost i sloboda temelj su finskog obrazovnog sustava

U Finskoj svi studenti imaju jednake mogućnosti za stjecanje visokokvalitetnog obrazovanja, a na finskim sveučilištima hijerarhija između studenata i profesora gotovo da se ni ne osjeti. Uobičajeno je da studenti profesore oslovljavaju imenom. Ono što izdvaja finski obrazovni sustav, osim opuštenosti i druželjubive atmosfere, jest i akademska sloboda. Za razliku od fakulteta u SAD-u ili UK-u, studenti u Finskoj biraju module koje žele studirati tako da svaki student po završetku obrazovanja bude opremljen različitim vještinama i znanjima.

Studij u Finskoj
Zemlja tisuću jezera

Finci su poznati po očuvanje svoje prirode, a u njihovo prirodno blago spada tisuću jezera, aurora borealis ili sjeverna svjetlost, brojne životinjske vrste i obilje šumskih prostranstava. Ako izabereš studij bilo gdje u Finskoj, na samo nekoliko koraka bit ćeš udaljen od šume i jezera. Šetnje do obližnje šume uz pogled na kristalno čisto jezero i miris visokih borova koji te okružuju popravit će ti i najtmurniji dan.

Zašto izabrati besplatan studij na LUT Universityju?

LUT University u Finskoj ima dugu tradiciju. Osnovano je 1969. godine kao sveučilište koje je od samih početaka pružalo znanja iz tehnologije i poslovanja. Dok LUT University pohađa preko 5000 studenata, osoblje fakulteta čini oko 1100 nastavnika i drugih zaposlenika. Studente se ohrabruje da promatraju stvari iz različitih perspektiva, propituju i traže kreativna rješenja, a posebno ističu znatiželju kao glavnu osobinu budućih inovatora.

95% studenata LUT Universityja pronađe posao u godini nakon završetka studija.
Studij u Finskoj

Preddiplomski programi

Na LUT Universityju možeš birati između pet tehnoloških preddiplomskih studija na engleskom jeziku. Svi programi traju tri godine, a studenti koji upišu preddiplomski program imaju automatski pravo na nastavak diplomskog studija na nekom od smjerova koji nudi LUT University. Prijave za preddiplomske programe na engleskom jeziku traju do 31. svibnja.

Bachelor’s Programme in Technology and Engineering Science

Program će te opremiti kompetencijama za rješavanje multidisciplinarnih inženjerskih problema, upravljanje projektima, rad u multikulturalnim timovima ili za pokretanje vlastitog posla. Na ovom preddiplomskom programu fokusirat ćeš se na ključna inženjerska područja koja obuhvaćaju strojarstvo, elektrotehniku, energetske tehnologije i tehnologije zaštite okoliša.

Bachelor’s Programme in Energy Technology

Naglasak ovog smjera su učinkovita proizvodnja i korištenje energije te ekološka prihvatljivost. Tvoj kurikulum će se sastojati od tri ključna područja u energetskoj tehnologiji: fizičke pojave povezane s energetskom tehnologijom; pretvorba energije iz jednog oblika u drugi; te strojevi i oprema za pretvorbu energije.

Bachelor’s Programme in Electrical Engineering

Elektrotehnika je smjer za tebe ako želiš znati kako stvari funkcioniraju, ali i ako te zanimaju prirodne znanosti. U elektrotehnici ćeš primjenjivati matematiku i fiziku kako bi istražio različite pojave. Kao stručnjak za elektrotehniku imat ćeš priliku pridonijeti tehnološkoj revoluciji i elektroničkoj budućnosti.

Bachelor’s Programme in Mechanical Engineering

Na Preddiplomskom studiju strojarstva naučit ćeš koristiti digitalno i virtualno okruženje u dizajnu, kao i uzeti u obzir načela cjelokupnog životnog ciklusa proizvoda i kružne ekonomije. Steći ćeš i znanja o načelima poslovanja, marketingu i potrebama kupaca u razvoju proizvoda.

Bachelor’s Programme in Software and Systems Engineering

Vještine programiranja dat će ti alate za rješavanje velikih društvenih izazova koji su povezani s, na primjer, digitalizacijom, smanjenjem potrošnje energije, istraživačkim i razvojnim potrebama poslovnog svijeta ili usmjeravanjem potrošačkog ponašanja prema održivosti.

Diplomski programi

Kao nastavak svojeg preddiplomskog obrazovanja možeš izbrati između čak 24 diplomska studijska programa. Dostupno je 19 tehnoloških smjerova iz područja kemijskog inženjerstva, računalnog inženjerstva, elektrotehnike, energetske tehnologije, inženjerstva za zaštitu okoliša, industrijskog inženjerstva i menadžmenta, strojarstva te softverskog inženjerstva. Osim toga, LUT University ima i 5 diplomskih programa iz poslovne administracije. Sva predavanja odvijaju se na engleskom jeziku, a prijave su, kao i za preddiplomske studije, otvorene do 31. svibnja.

LUT University je prvi u Finskoj po broju diplomiranih međunarodnih studenata.
Studij u Finskoj
Studij u Finskoj
Kampusi Lappeenranta i Lahti

Sveučilišni kampusi na kojima se odvijaju sve studijske aktivnosti nalaze se u gradovima Lappeenranta i Lahti. Lappeenranta je smješten na obali četvrtog najvećeg jezera u Europi, jezera Saimaa, a grad je nominiran za European Green Leaf Award 2021. koja se dodjeljuje gradovima s visokim ekološkim standardima. Zanimljivo je da je grad Lappeenranta poslužio i kao set finske serije Border Town, popularne na Netflixu. Slično kao i Lappeenranta, Lahti se isto nalazi na obali jednog jezera, jezera Vesijärvi. Također, i on se može pohvaliti svojim „zelenim“ praksama za koje je 2021. dobio European Green Capital Award.

Troškovi života

Finska je, kao što je i ranije rečeno, poznata po visokom standardu žiivota što znači da nije među najjeftinijim zemljama za život. Ipak, troškovi života u Finskoj slični su onima u drugim europskim državama. Visina mjesečnih troškova ovisi najviše o odabiru smještaja i drugim navikama kao što su hrana, društveni život i putovanja, a procjena mjesečnog budžeta međunarodnog studenta u Finskoj iznosi oko 700 eura. Dobra vijest je da se većina udžbenika potrebnih za studij može posuditi u knjižnici pa nećeš morati svoj novac „bacati“ na printanje kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Postoji i posebna vrsta studentske iskaznice koja će ti pomoći da uštediš na hrani, prijevozu i drugim uslugama.

Smještaj tijekom studija

U Finskoj studenti obično žive u stanovima koje iznajmljuju privatne agencije. Smještaj se sastoji od dvije ili tri spavaće sobe. Svaki student ima svoju sobu, a kupaonica i kuhinja prostor je koji ćeš dijeliti sa cimerima. Cijene takvog tipa smještaja kreću se od 200 do 350 eura. Postoji i malo skuplja mogućnost unajmljivanja studio apartmana čija najniža mjesečna najamnina iznosi otprilike 300€.

Rad tijekom studija

Međunarodni studenti koji dolaze iz zemalja članica Europske unije, kao i domaći studenti, tijekom trajanja studija mogu raditi bilo kakvu vrstu poslova. Ne trebaju ti nikakve dozvole te ne postoje ograničenja broja sati koje je dopušteno raditi tijekom tjedna. Jedino na što trebaš obratiti pažnju jest da ti posao ne utječe na fakultetske obaveze. Također, LUT University svojim studentima pomaže kod pronalaska poslova. Brojne tvrtke u branši partneri su fakulteta u potrazi za kompetentnim i motiviranim mladim kadrom, bilo da je riječ o praksi, radu na projektima ili trajnom zaposlenju. Sveučilište objavljuje i otvorene radne pozicije na posebnom portalu, ali i organizira prezentacije i događanja s kompanijama za studente.

Studij u Finskoj
Studij u Finskoj

Sorry, the comment form is closed at this time.