KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
17 Oct

Viktorovo iskustvo studija biznisa u Nizozemskoj: Windesheim University of Applied Sciences

 

Studij u Nizozemskoj sve je popularniji iz godine u godinu te se u Hrvatskoj najveći broj studenata odlučuje baš za ovu zemlju. U nastavku Viktor donosi svoje iskustvo studija biznisa na Windesheim University of Applied Sciences. Kako se uopće odlučio na studij u inozemstvu, kako izgleda njegov dan u Nizozemskoj i na fakultetu, zašto studirati vani, samo su neke od zanimljivih tema ovog intervjua.

Na Danima mobilnosti i edukacije u hotelu DoubleTree by Hilton imate priliku razgovarati s Viktorom koji trenutno studira na Windesheim University of Applied Sciences.

Registrirajte se na Dane mobilnosti i edukacije

Kada i na koji način si počeo razmišljati o studiju u inozemstvu?

Odmalena zapravo nisam znao čime se želim baviti, ali tata me dosta usmjerio i potaknuo te sam jako zadovoljan odabirom. Zapravo, početkom srednje škole sam počeo intenzivno razmišljati o tome. Počeo sam se interesirati za studij u inozemstvu i znao sam da želim studirati u Nizozemskoj, mogu reći da mi se nekako godinama gradila ta slika.

Kako to da si se odlučio za Weindesheim?

Kao što sam već rekao, ja uz tatino usmjerenje sam počeao razmišljati o studiju u Nizozemskoj. Imamo tvrtku te radimo dosta s Nizozemcima. Doslovce sam pretraživao pojmove: “nizozemski fakulteti, biznis, ekonomija”, pogledao par fakulteta, ali najviše mi se ovaj svidio. Iskreno, jako sam zadovoljan zbog kombinacije biznisa i kulture. Zgrada fakulteta je predivna i to je bio još jedan od razloga zašto sam se odlučio za ovaj faks. Sam sam uspio proći proces prijave, nije bilo lako i to mi je bilo stresnije od same škole.

Na kojem si smjeru?

Imaju više smjerova, a smjer koji sam ja upisao zove se International Business. Baziran je na grupnom radu te se dijeli na kulture i biznis. Više radmo biznis nego kulture, ali jako je zanimljivo to proučavanje kultura. Pokušavaju nas naučiti kako, primjerice, razgovarati s Kinezima, body language i kako poslovati s njima. U biznisu učimo financije, računovodstvo, poslovne procese, kako biznis funkcionira, uče nas govornim vještinama i prezentaciji, jezicima.

Kako si se snašao s pronalaskom smještaja?

Moram priznati da mi je to bilo jako teško. Ja nisam imao pomoć agencije niti ikoga tako da sam prekasno saznao za neke nizozemske stranice, a većinom se na njih morate prijaviti nekoliko godina prije, odnosno morate biti na listi čekanja da biste za npr. 2-3 godine dobili sobu. S obzirom na to da sam ekstrovertnija osoba, snašao sam se. Doduše, prve godine sam se selio 5 puta, bio u podnajmu pa sam dobio sobu u kući s 8 ljudi te sam imao jako malu sobu. Na kraju sam našao sobu „preko veze“, odnosno preko agencije. Uspio sam pronaći veliku sobu s kojom sam jako zadovoljan i nemam uopće osjećaj da dijelim kuću s nekim.

Kakav je pristup profesora na tvojem faksu, a kakav u Zagrebu? Kakav je odnos profesora i studenta?

U nizozemskoj kulturi nisu toliko formalni i ono što sam primijetio je da se oni oslovljavaju imenom, što je meni jako neobično. Ja ih još uvijek oslovljavam prezimenom, a oni smatraju velikim plusom to što ih tako oslovljavam. Profesori su super, pogotovo ako ste zainteresirani za program.

Zašto bi preporučio Nizozemsku kao obrazovnu i studentsku destinaciju?

Ne možete zamisliti koliko sam zadovoljan što sam ovdje. Ima više stvari, kao prvo, smatram da je školstvo puno bolje, sve je modernizirano. Zgrada je prekrasna, to te još više motivira da još više napraviš, sve je na računalima. U slobodno vrijeme pokušavam što više pisati, raditi mentalne mape, ali na laptopu su nam web stranice sa zadacima, imate google prevoditelj, sve vam je na jednom mjestu. No, između e-booka biram knjigu.

Bicikl vozi apsolutno svatko, imaju svoje trake, semafore, gradić u kojem sam ja smješten ima pomalo starinske građevine, vidi se nizozemska arhitektura koja je jako lijepa. Ima par malih kula, slično je Amsterdamu. Centar je okružen kanalom, otišli smo nekoliko puta na vožnju. Ima puno studenata iz drugih zemalja, ja se primjerice družim sa Španjolcima, jako smo međunarodni fakultet. Imamo ljude iz Kenije, Nigerije, profesoricu iz Indije, profesora iz Njemačke, jedan kolega je iz Jemena, drugi Francuz. Živio sam s Koreankama, bilo mi je super. Jedino mi se hrana ne sviđa. Sve je pohano i nije ono na što sam navikao. Kuham malo, kako-kad, nekad se ulijenim pa kupujem.

Radiš li, imaš li hobi ili si možda uključen u izvannastavne aktivnosti? Kakve su opcije za provođenje slobodnog vremena u Zwolleu?

Tu na našem fakultetu ima jedna zgrada koja se zove On Campus, tamo imaju bazene, teretanu, dvorane za vježbanje, košarku, nogomet, rekreaciju. Idem u teretanu kad god mogu. Jako sam se zainteresirao za dj-iranje. Nizozemci jako vole tulumariti, uopće nema veze koji je dan, oni idu van svaki dan.

Možeš li nam opisati jedan svoj tipični dan?

Predavanja su mi u 8:30, budim se u 6:30, pijem kavu, tuširam se, danas smo imali 4 sata officea, to zapravo nije nastava, nego se nalazite sa svojim grupama, odrađujete sastanke, grupne radove, diskusije.  Predavanja imam do 12:30. Nakon toga idem u teretanu, zatim doma, ručam, odem na pivu. Odmorim se, učim, radim za individualni rad, igram playstation, odem s prijateljima van. Zasad još nemam studentski posao, ali planiram ga pronaći na kasnijim godinama.

Imaš li već neke daljnje planove?

Planiram diplomirati (bachelor), zatim steći radno iskustvo. Možda obiteljska firma otvori tu nešto što bih ja vodio ili bih radio za biznis partnere. Bavimo se agronomijom, malo i veleprodajom. Nakon 5 godina bih ja trebao preuzeti obiteljsku firmu. Definitivno bih svakome preporučio BHV Education kako bi si olakšali muke te proces prijave i traženja smještaja prošli puno lakše. Posjetite Viktora na Danima mobilnosti i edukacije 21.10. od 10 do 17 sati i saznajte sve što Vas zanima o studiju na Windesheim University of Applied Sciences.

Registrirajte se na Dane mobilnosti i edukacije

Sorry, the comment form is closed at this time.