KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Florence Institute Of Design International
22 Sep

Florence Institute Of Design International: Studij za dizajn interijera

Italija je Hrvatima oduvijek bila privlačna studijska destinacija zbog geografske blizine i kulturnih sličnosti. Ono što Italiju čini najprivlačnijom studentima upravo je omjer cijene i kvalitete studijskih programa. Talijanska sveučilišta su među najstarijima na svijetu, tako da prestiž i duga tradicija talijanskog obrazovnog sustava jamče kvalitetu studiranja. Bivša studentica Florence Institute of Design Internationala, međunarodne škole dizajna u centru Firence, podjelila je svoje iskustvo na studiju za dizajn interijera.

Florence Institute Of Design International

Kako sam se odlučila za studij u Italiji?

Još od osnovne škole sam znala da mi je san baviti se poslom u kojem mogu pokazati svoju kreativnost i prvi korak ka ostvarenju tog sna sam napravila upisavši Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Već tada sam znala da se želim fokusirati na dizajn interijera, ali prvobitni plan mi nije bio preseliti se u drugu državu, već završiti studij istog u svom rodnom gradu. Taj se plan ubrzo promijenio kada sam shvatila da, na veliku žalost, ta vrsta fakulteta kod nas jedva da postoji ili još nije dovoljno “uhodana”. Znajući da ne želim odustati od svog cilja, počela sam tražiti fakultete van Hrvatske i vremenom naišla na University of Chester u Velikoj Britaniji koji također ima svoj odsjek na FIDI-ju u Firenci. U mom slučaju, Firenca je prevagnula zbog pogodne klime, bogate povijesti i manje udaljenosti od Hrvatske.

Zašto je studij u Italiji bolji nego u Hrvatskoj?

Ono što mi je bio pozitivan šok što se samog studiranja tiče je količina praktičnog znanja koje fakultet pruža. Za razliku od hrvatskih fakulteta, na mom nije bilo rokova, samim time je i tempo rada puno intenzivniji, ali se zbog toga usvoji i puno više znanja u kraćem periodu ukoliko si spreman uložiti trud. Također, svi predmeti su povezani i itekako korisni i smisleni za karijeru koja nas je čekala po završetku studija. Nismo gubili vrijeme na predmete koji za našu struku nemaju smisla. Nadalje, u kontrastu s hrvatskim studijima i školstvom gdje studenti jedva da poznaju svoje profesore zbog prenapučenosti učionica i samih fakulteta, u Italiji je to znatno drugačije. U prosjeku ima 10 do 15 studenata po grupi što profesore čini dostupnima za svakog studenta, čak i van samih predavanja.

Florence Institute Of Design International

Kako sam se pripremila za odlazak?

Pripreme su počele s polaganjem certifikata engleskog jezika i skupljanjem svih potrebnih dokumenata za upis na fakultet, nakon čega sam se s roditeljima i nekolicinom obiteljskih prijatelja uputila u Firencu. Tamo smo zakazali turu fakulteta gdje nam je recepcionarka zajedno s jednim profesorom pokazala sve učionice, objasnila programe i predmete, a vidjeli smo i izložene projekte bivših studenata. Kad sam se vratila u Zagreb, saznala sam da sam uspješno upisala fakultet, nakon čega je krenulo pravo planiranje. U mailu su svi upisani studenti dobili Facebook grupe u kojima se mogu raspitati o smještaju i generalnom životu u Firenci. Također su nam poslali datum početka samih predavanja, kao i datum profesionalne orijentacije koja se održavala svega nekoliko dana prije početka fakultetske godine. Na orijentaciji, ne samo da smo dobili popis slobodnih stanova za najam, već su nas uputili i u talijanski način života (kako funkcionira prijevoz, najbolja mjesta za kupovinu hrane, najbolje banke za studente, lokalne pošte, shopping centri, turističke atrakcije, lokacije barova i restorana za mlade…). Na orijentaciji sam upoznala 3 cure iz Južne Amerike s kojima sam se uselila u jedan od stanova koji je bio na tom popisu i živjela sam s njima tokom prve godine svog studija.

Kakav je život u Firenci?

U Firencu se lako uklopiti i lako ju je zavoljeti. Već nakon prvog tjedna predavanja, fakultet je organizirao party u obližnjem baru za Fidi studente kako bi nam pružio priliku da upoznamo nove kolege. Pošto je Fidi internacionalni fakultet, prepun je mladih ljudi iz cijelog svijeta, otvorenih za nova poznanstva. Firenca važi za grad pun kulture, povijesti, umjetnosti i arhitekture što se vidi i u najmanjih ulicama, a kamoli na mnogobrojnim, svjetski poznatim trgovima i muzejima koji, malo je reći, oduzimaju dah. Osim navedenog, Firenca je također i poznati studentski grad zbog čega lokacija za provod ne manjka, iako se noćni život u Firenci ne odnosi samo na klubove i barove (kojih također ima na pretek) već se mladi većinu godine okupljaju na otvorenom zahvaljujući iznimnoj mediteranskoj klimi.

Florence Institute Of Design International
Florence Institute Of Design International

Smatram li da sam učinila pravu stvar?

Definitivno. Zahvaljujući tome, sada radim posao koji volim i koji me ispunjava, a i stvorila sam poznanstva i prijateljstva s ljudima diljem svijeta, što je prilika koju teško da bih dobila da se nisam odlučila za taj korak. Iako sam imala i teške trenutke u kojima je nostalgija učinila svoje, lijepih uspomena je bilo daleko više i to je nešto što ću nositi sa sobom cijeli život.

Zanima te studij u Italiji?

Sorry, the comment form is closed at this time.