KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Tilburg University
11 Nov

Nizozemsko iskustvo: Studij biznisa uz pristupačne školarine

Tilburg University smjestio u istoimenom gradu Tilburgu, na samo 2 sata od Amsterdama. Ovo nizozemsko sveučilište dobilo je brojna priznanja. Nalazi se na u top 250 svjetskih sveučilišta, uvršten je na 17. mjesto u svijetu za International Business Administration prema Shanghai Ranking, a Times ga smješta u top 47 sveučilišta u ekonomiji, poslovanju, pravu i psihologiji. Na Tilburg Universityju možeš upisati jedan od 53 preddiplomska i diplomska studija na engleskom jeziku. Neki od najpopularnijih programa koje biraju naši polaznici su psihologija, globalno pravo i međunarodno poslovanje. Ante Čičin-Šain izabrao je International Business Administration, a kako se snašao na Tilburg Universityju pročitajte u nastavku teksta.

Želiš studirati u Nizozemskoj?

Dogovori besplatne konzultacije
Tilburg University

Otkud ideja o pohađanju studija u inozemstvu?

Zapravo, cijelu sam srednju školu išao na međunarodni International Baccalaureate program i onda je bilo logično nastaviti to iskustvo. Osim toga, meni je i sestra studirala u Dublinu u to vrijeme. Posjetili smo je nekoliko puta pa mi se međunarodna atmosfera tamo jako svidjela. Mislio sam da ako može ona studirati vani, mogu i ja.

Zašto baš Nizozemska i Tilburg University?

Prvo sam odlučio da ako ću studirati vani da će to biti u Nizozemskoj ili Irskoj. Kao što sam rekao, imao sam priliku posjetiti sestru u Irskoj, ali jedino što mi u Irskoj nije odgovaralo je vrijeme, stalno je bila kiša. Također, bio sam u Nizozemskoj prije nekoliko godina te mi je ostala u dobrom sjećanju. Tako sam se zainteresirao za Nizozemsku i počeo malo više istraživati. Nizozemska je svugdje bila opisana kao friendly država u kojoj svi znaju engleski jezik što je prevagnulo. Originalno sam birao između Groningena, Amsterdama, Tilburga i Rotterdama. Kada sam se upisivao, nije bilo korone pa sam imao priliku posjetiti različite kampuse.

Tilburg je nama iz Zagreba možda čak i najbliži po veličini. Nekako sam se tu najviše mogao zamisliti. Imam svoj bicikl i nemam puno za putovati. Ostali gradovi su možda malo veći, ali sam se ja nekako najviše vidio u Tilburgu. Još sam pogledao i kako su fakulteti akademski rangirani, a tu je Tilburg University jako dobar.
Tilburg University
Tilburg University

Kako to da si izabrao smjer International Business Administration?

Ispočetka sam upisao preddiplomski studij Econometrics and Operations Research na Tilburg Universityju. I na tom smjeru sam proveo jedan semestar, položio sam tri od šest kolegija. Na predavanjima sam vidi da mi je pretežak. Usred godine sam se prebacio na drugi smjer. Odlučio sam da je International Business Administration (IBA) najbolja opcija za mene. Nešto što mi se svidjelo kod IBA programa su super mogućnosti za nastavak na diplomski studij. IBA kao program je jako generalan. Dobivaju se znanja iz računovodstva, financija, marketinga, statistike. Uglavnom, od svega pomalo iz business područja. Onda kasnije na diplomskoj razini moguć je direktan upis na jedan od specijaliziranih programa iz financija, marketinga ili strateškog menadžmenta. Tada sam razmišljao o diplomskom studiju u području financija pa sam vidio da s IBA preddiplomskim programom imam direktan upis.

Kako izgledaju predavanja na smjeru International Business Administration? Kakav je tempo studiranja? Da li je teško i imaš li slobodnog vremena?

Nizozemci su po tom pitanju jako zanimljivi. Tu ništa nije obavezno. Predavanja nisu obavezna, tutoriali nisu obavezni, jedina obaveza je predati zadatke i doći na ispit. To su jedini fiksni termini kada se treba doći. Ovo sve ostalo, još kako je bila korona i sve je bilo online te se sve snima i kasnije se mogu pogledati snimke, omogućilo nam je da si napravimo raspored kakav god želimo. Prvih tri dana u tjednu možeš ne raditi ništa, a onda u četvrtak i petak uloviti sve što si propustio. Malo je teže, ali moguće. Na godini nas je sada 500 studenata. Predavanja su obično u ponedjeljak, utorak i srijedu dva puta na dan. Dakle šest predavanja u tjednu, a četvrtak i petak su uglavnom tutoriali.

Tutoriali su posebno zanimljivi. Budući da nas je 500 na smjeru, Tilburg University nas je podijelio u grupe od 20 studenata. Tih 20 studenata je zapravo tutorial grupa koja zajedno radi na različitim zadacima i prezentacijama. Također, tutorial grupe super su način za upoznavanje i povezivanje s drugim studentima.
Tilburg University
Tilburg University

Studiraš već tri godine na Tilburgu. Kao i ostatak svijeta, i Nizozemsku je zahvatila korona. Kakvo je bilo iskustvo studija za vrijeme korone i kakva je sada situacija?

Sada si uopće ne mogu zamisliti život u Zagrebu, ja trenutno u Nizozemskoj ne moram nositi masku kad idem u dućan. Ovdje je to super jer ne moram stalno gledati po džepovima jesam li ponio masku. Od jučer se Tilburg University vratio u potpunosti u normalu. Predavanja više nemaju limit prema broju ljudi. Generalno, otkad je započela korona Tilburg University imao je jasnu komunikaciju. Kad je bilo ozbiljno, fakultet se vrlo brzo i dobro organizirao oko online nastave.

Radiš li uz studij? Da li si koristio neke od potpora koje nizozemska vlada nudi studentima?

Da, zaposlen sam na Tilburg Universityju. Predstavnik sam Tilburg Universityja na sajmovima, radim u Marketing and Recruitment odjelu. Obično studentima preporučam da krenu raditi od druge godine faksa kako bi se na prvoj godini mogli posvetiti ispitima i naviknuti se na studentski život. Nisam koristio potpore nizozemske vlade, ali znam da je za određeni broj radnih sati moguće dobiti značajnu svotu od vlade te da postoji opcija besplatnog prijevoza.

Tilburg University

Kakav je studentski život na Tilburg Universityju? Da li fakultet organizira druženja studenata?

U osmom mjesecu faks organizira Registration Day. Na Registration Day pozovu banke, gradsku upravu i sve ostale predstavnike ustanova koje bi ionako studenti morali posjetiti. Novi studenti idu od sobe do sobe i rješavaju prijavu boravišta, otvore bankovni račun, kupe SIM karticu i sve ostalo što bi svaki student trebao napraviti, ali ovako umjesto da idu od jedne lokacije na drugu, sve je na jednom mjestu. Tilburg University ima jedan jako zdrav stav prema partijanju. Postoji Top Week – program orijentacije koji počinje tjedan dana prije predavanja gdje studenti dobiju svoju tutorial grupu od 20 ljudi s dva mentora druge ili treće godine. To je pet dana partijanja i druženja s ciljem da se studenti međusobno upoznaju. Druženja počinju od devet sati ujutro pa traju do kasnih noćnih sati. Osim toga, na Tilburgu ima i velik broj izvannastavnih aktivnosti i studentskih klubova.

Što ti je bio najveći izazov kod odlaska na studij u Nizozemskoj? Kako si se prilagodio? Jesi li imao potporu Tilburg Universtyja?

Ako je netko nesiguran u vezi pohađanja svog smjera, Tilburg University nudi konzultacije i profesionalnu orijentaciju. Također, u mojoj specifičnoj situaciji promjene smjera, sve se jako brzo odvilo i nisam izgubio puno od predavanja već sam u kratkom roku bio prebačen na International Business Administration. Općenito, Nizozemci su totalno drukčiji od nas. Jedan veliki plus je što svi znaju engleski. Nema jezične barijere između tebe i nekog drugog. Osim toga, Nizozemci su jako direktni. I ja sam isto direktan pa možda to zato nisam odmah primjetio, ali znaju biti poprilično izravni u komunikaciji.

Tilburg University

Da li je teško naći studentski posao? Kakve su plaće?

Znam studente koji rade studentske poslove u skladištu, pošti i slično. Takvi se poslovi uvijek nude tako da je studentski posao lako pronaći. Kad je riječ o konobarenju, treba znati nizozemski, ali ima čak međunarodnih barova i irskih pubova gdje je dovoljno znati engleski jezik. Za takav tip poslova satnica se kreće od 11 eura pa na više. Kasnije, po završetku preddiplomskog ili diplomskog studija na Tilburg Universityju prosjek pronalaska prvog posla je oko tri i pol mjeseca. U Nizozemskoj postoji puno međunarodnih organizacija koje su partneri fakulteta te studenti imaju prednost pri zapošljavanju. Trenutno se na stranici Tilburg Universityja nalazi preko 180 oglasa za posao na partnerskim organizacija.

Tilburg University

Tilburg University je 17. u području Business Administrationa. Misliš li da je to opravdano?

Da, taj ranking stvarno garantira određenu kvalitetu studiranja. To se najviše vidi u pristupu predavača prema studentima. U Nizozemskoj je generalni mentalitet da ti ne moraš ništa, ali ako hoćeš svi će ti pomoći, slati ti dodatne materijale, razgovarati s tobom i nema tu osjećaja hijerarhije kao što to zna biti slučaj u Hrvatskoj. Profesori su izuzetno otvoreni i dostupni. Svi profesori nam kažu da ako nas nešto zanima da su u određeno vrijeme slobodni i da možemo doći u njihov ured na razgovor. I stvarno je to tako i u praksi.

Za kraj, što bi poručio mladima iz Hrvatske i regije koji razmišljaju o studiju u inozemstvu?

Rekao bih da je to super prilika, na tržištu rada veliki je plus imati međunarodno iskustvo. Što se tiče financijskog aspekta, ja mislim da se i ti financijski troškovi nakon određenog perioda definitivno isplate. Svima bih preporučio koji razmišljaju o tome da dođu, da naprave neku listu i ako su u mogućnosti da posjete gradove i kampuse. Ovdje je sve u potpunosti drukčije nego na što smo mi naviknuti. Pristup i činjenica da dobiješ odgovor na e-mail u istom danu od faksa koji ima 20.000 studenata daje ti osjećaj da ti njima ipak nešto značiš. Odlazak na studij u inozemstvu je veliki korak od normalnog života, ali po mom osobnom mišljenju uvijek se treba propitkivati da li mi je ovdje preudobno i trebam li si postaviti novi izazov. Generalno, rekao bih da se prihvaćanje izazova uvijek isplati.

Kako ti BHV Education može pomoći?

Vodimo te kroz sve korake prijave;

Podrška smo tijekom prijavnog procesa;

Pratimo zadane vremenske okvire i rokove;

Obrađujemo potrebnu dokumentaciju;

Izrađujemo online prijave;

Studentima pomažemo pri pronalasku smještaja;

Održavamo orijentaciju prije odlaska na studij ili srednju školu.

Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.