KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Besplatan studij u Švedskoj
20 Dec

Zašto je Marta upisala besplatan studij u Švedskoj?

Studij u Švedskoj je besplatan, a grupni projekti i rasprave su uobičajen dio svakog kolegija. Jönköping University u Švedskoj prvi je izbor brojnih međunarodnih studenata. Programi na engleskom jeziku, nastava s fokusom na studenta, prijateljski nastrojeni profesori samo su neki od razloga za odabir Jönköping Universityja. Zašto se Marta odlučila baš za ovaj fakultet i kavi su njeni dojmovi studija u Švedskoj, pročitaj u nastavku teksta.

Besplatan studij u Švedskoj

Sada si druga godina studija. Kako je izgledala nastava prošle godine kada si krenula studirati u Švedskoj? Da li je nastava bila uživo kada si došla?

Prošle godine na prvom semestru nastava je bila uživo, a onda su opet postrožile mjere pa su nas drugi semestar prebacili na online nastavu. Sad je sve uživo i nijedno predavanje više nije online. Što se tiče korone, Švedska ima najopuštenije mjere od svih zemalja. Znam to i iz iskustava svojih prijatelja. Na primjer, jedan prijatelj je upisao studij u Londonu prije godinu i pol dana, a tek je nedavno fizički prvi puta otišao na fakultet.

Kako si se uopće odlučila na studij u inozemstvu? Što je prethodilo tvojoj odluci?

Studiram New Media Design i to je kombinacija grafičkog dizajna i programiranja. To sam oduvijek htjela studirati, ali tog programa nema u Hrvatskoj. Tako da sam već 5 godina unaprijed znala da neću studirati u Hrvatskoj jer mislim da su u inozemstvu puno bolji fakulteti i organiziranost nego kod nas. Naravno, nikad nisam studirala u Hrvatskoj, ali ovako iz priča mislim da je kvalitetnije obrazovanje vani, pogotovo u Skandinaviji.

Zašto baš Švedska od svih zemalja i Jönköping University?

Zato što su u Danskoj promijenili program koji želim s engleskog na danski jezik pa nisam mogla ići u Dansku. Mene je ta odluka zatekla prošle godine. Osim Danske, razmatrala sam Švedsku i Nizozemsku kao izbor. Nekako sam našla program New Media Design i to je bilo to što želim. O Švedskoj se priča da je jako zatvorena zemlja, ali kada sam vidjela da je Jönköping internacionalni fakultet nekako sam ipak mislila da bi tu mogla pronaći društvo. Uz to, imaju jako puno studentskog života. U Hrvatskoj imaš studentsku srijedu, a ovdje ima jako puno svakakvih događanja. Trenutno organiziramo igru velikog skrivača preko cijelog grada.

Besplatan studij u Švedskoj

Kako izgleda nastava? Kakav je odnos profesora i studenata?

Odnos je jako prijateljski. Sve profesore oslovljavamo s prvim imenom. Oni se dosta posvete tebi i što god da ih pitaš oni će pomoći u toj tvojoj situaciji. Da sad želim otvoriti tvrtku, imala bi koga na faksu pitati da mi pomogne. Guraju i suradnje sa stvarnim kompanijama. Prije dva tjedna mi je počeo novi semestar, a već imamo dvije suradnje s pravim kompanijama koje se bave grafičkim dizajnom.

Velik je fokus na stvarne primjere. Nije sve puno nastave gdje profesor predaje i ti slušaš nego je dosta obostrane komunikacije.

Da li postoji još neki oblik prakse izvan nastave?

Da, jedan semestar na mom smjeru je posvećen samo praksi. Sama trebam naći svoju praksu, ali sve ide preko fakulteta. Što se tiče nastave, sve je napravljeno da se uči na stvarnim primjerima. Nema klasičnih ispita nego radimo na projekatima. Recimo, imali smo iz jednog predmeta projekt da napravimo svoj magazin iz kojeg smo onda dobili ocjenu.

Besplatan studij u Švedskoj

Spomenula si da radiš uz faks. Da li je lako naći studentski posao u Švedskoj?

Posao nije najjednostavnije naći. Jako je važno poznavati švedski jezik za pronalazak posla. Ipak, ja sam uspjela pronaći posao u engleskoj osnovnoj školi u kojoj su tražili zamjenske profesore. Fakultet ima i svoju platformu za traženje posla, ali ja osobno nisam imala sreće na njoj.

S obzirom da je u Švedskoj viši standard života nego u Hrvatskoj, kako stojiš s pokrivanjem troškova života?

Ovdje nemaju studentske domove, to ne postoji kao koncept. Jönköping je u dogovoru s iznajmljivačima stanova. Trenutno živim u kompleksu od tri zgrade i moguće je živjeti s tipa od 2 do 5 cimera, ali ne dijeliš sobu nego samo kuhinju i wc. Stanarina nije ništa skuplja nego u Zagrebu. Što se tiče hrane, skupo je, ali ako svaki tjedan pogledaš što je na akciji onda nije toliko skuplje. Jedino što je tu ekstremno skupo su stvari koje nisu nužnost – alkohol, cigarete i slično. U Švedskoj ako želiš kupiti bocu vina isto je kao da u Hrvatskoj kupiš tri jer oni imaju jako velik porez na alkohol. Barovi jesu skupi, ali dobra stvar je da imaju dan za studente.

Imaš li dovoljno slobodnog vremena? Koji je omjer nastave i slobodnog vremena?

Malo mi je teško procijeniti jer smo prošle godine jedan semestar bili online i imali smo projekte. Sve je išlo po principu da si sami organiziramo vrijeme. Kada nema predavanja, imamo projekte i konzultiramo se s profesorima tako da možeš sam odabrati kako ćeš si posložiti vrijeme. Tu je i do mene jer sam aktivna u dosta studentskih organizacija pa je moje slobodno vrijeme malo ograničeno. Imaš vremena raditi različite stvari uz faks.

Ako se odlučiš nešto raditi na ovom fakultetu možeš raditi bilo što i dalje imati vremena za nastavu.

U kakvim si sve studentskim organizacijama aktivna?

Na našem faksu, čini mi se, ima oko 20 organizacija u koje se možeš učlaniti i biti aktivan. Trenutno sam u HINT-u, to je klub za internacionalne studente u sklopu inženjerskog dijela Jönköpinga. U HINT-u organiziramo ovu veliku igru skrivača koju sam ranije spomenula. Jednom tjedno imamo sastanke i dogovaramo kada će se što događati. Inače, imamo i „Waffle Nights“ gdje pečemo vafle i prodajemo ih. Druga aktivnost kojom se bavim je ples. Imamo plesni studio u sklopu faksa tako da treniram ples.

Besplatan studij u Švedskoj

I za kraj, zašto bi mladima iz Hrvatske preporučila studij u Švedskoj?

Zato što imaš više opcija nakon faksa. Odmah tijekom fakulteta stvaraš neke kontakte s kompanijama koje rade u tvom području. Nećeš završiti fakultet i biti „Ah, idem konobariti na sezonu“. Uz to što je kvalitetno obrazovanje i dalje je studentski život jako razvijen. Mislim da je to najveći plus.

Rok za prijave na studij u Švedskoj je do 15.01.
Požuri i javi nam se, a mi ćemo ti pomoći da ostvariš najbolju prijavu na studij u inozemstvu!
Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.