KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
6 Mar

Last minute prijave: TOP 4 studija hrvatskih maturanata 2023.

Hrvatski maturanti u deset najpopularnijih studija 2023. uvrstili su logopediju, filmsku i tv režiju, grafički dizajn i vizualne komunikacije, animirani film i nove medij, kriminalistiku i psihologiju. Znaš li da ove i slične smjerove možeš upisati i u inozemstvu? Za navedene smjerove u inozemstvu kvote su često veće nego one u Hrvatskoj, a time je i lakše osigurati svoje mjesto. Ako si maturant, a još uvijek nisi započeo sa svojom prijavom na studij u inozemstvu, pročitaj tekst u nastavku i saznaj u kojim zemljama možeš upisati najpopularnije smjerove.

Grafički dizajn i vizualne komunikacije

1. Grafički dizajn i vizualne komunikacije

Preddiplomski smjer BSc Communication & Multimedia Design na NHL Stenden University of Applied Sciences u Nizozemskoj odličan je izbor ako želiš postati dizajner i multimedijski specijalist. Na ovom smjeru naučit ćeš kako dizajnirati smislene digitalne proizvode, usluge i iskustva pomoću novih tehnologija. Imat ćeš priliku kombinirati tekst, fotografije, video i zvuk u inovativna rješenja koja ljudi koriste u svakodnevnom životu. Između ostalog, neki od projekata na kojima ćeš raditi bit će web stranice, igre, animacije, filmovi i aplikacije. Program se odvija u potpunosti na engleskom jeziku, a rok za prijavu je 15. kolovoza.

BSc Communication & Multimedia Design na NHL Stenden University of Applied Sciences:
  • Najbolji Communication & Multimedia Design studijski smjer u Nizozemskoj prema Dutch Higher Education Guide 2021.
  • Nastavni koncept ocijenjen odličnom ocjenom prema Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders (NVAO)
  • Rad na stvarnim projektima pomoću kojih ćeš tijekom studija izgraditi svoj portfolio
Pročitaj putopis s NHL Stenden University of Applied Sciences

Na FIDI Florence Institute of Design International  u Italiji možeš studirati smjer na kojem je fokus na grafičkom dizajnu –  BA (Hons) Design. Preddiplomski program u trajanju od 3 godine izvodi se u potpunosti na engleskom jeziku u suradnji s britanskim University of Chester.

Paola Glavinić

Ono što mi je bio pozitivan šok što se samog studiranja tiče je količina praktičnog znanja koje fakultet pruža. Za razliku od hrvatskih fakulteta, na mom nije bilo rokova, samim time je i tempo rada puno intenzivniji, ali se zbog toga usvoji i puno više znanja u kraćem periodu ukoliko si spreman uložiti trud. Također, svi predmeti su povezani i itekako korisni i smisleni za karijeru koja nas je čekala po završetku studija. Nismo gubili vrijeme na predmete koji za našu struku nemaju smisla.

– Paola Maria Glavinić, studentica FIDI Florence Institute of Design International  u Italiji

2. Animirani film i novi mediji

Na SRH Berlin University of Applied Sciences u Njemačkoj možeš upisati jedan od dva srodna studija – BA Film & Motion Design i BA Visual and Interactive Media. U slučaju da ti je san pričati priče kroz kreiranje spotova, kratkih filmova i animacija, BA Film & Motion Design pravi je odabir za tebe. Tijekom studija saznat ćeš kako režirati, pregledavati, post-producirati filmove i prenijeti ih na velika platna. Ovaj studijski smjer karta je za tvoju karijeru u filmskoj industriji. Steći ćeš i vještine pisanja scenarija i korištenja digitalnih tehnika 2D i 3D vizualizacije. Kao stručnjak za audiovizualni dizajn, moći ćeš raditi u filmskim produkcijskim kućama, reklamnim agencijama, komunikacijskim agencijama i TV postajama.

Animirani film i novi mediji

SRH Berlin University of Applied Sciences u Njemačkoj privatni je fakultet, a školarinu možeš financirati uz ostvarivanje studentskog kredita.

Po završetku  BA Visual and Interactive Media postat ćeš stručnjak za digitalne medije. Na studiju ćeš naučiti producirati filmove, 2D/3D animacije, AR/VR sadržaj i aplikacije. Također, na ovom se smjeru možeš opredijeliti i za jednu od dvije specijalizacije – vizualni mediji i interaktivni mediji. Ako te više zanima medijska produkcija ili film, za tebe je fokus na vizualne medije. Za slučaj da te više privlače interaktivni i digitalni mediji, možeš odabrati interaktivne medije. Nakon završetka studija imat ćeš pregršt opcija zaposlenja, među kojima su neke od najzanimljivijih UI/UX Designer, Web Designer, Frontend Developer, Video Content Manager, Multimedia Editor, Art Director.

3. Kriminalistika

Ako želiš pomagati u rješavanju zločina, De Montfort University u Velikoj Britaniji za tebe ima smjerove BA (Hons) Criminology i BSc (Hons) Forensic Science. Tijekom studijskog programa BA (Hons) Criminology steći ćeš vještine korisne za rad u policiji, privatnom osiguranju, prevenciji zločina, podrški žrtve, pravosuđu za mlade, zatvorima, centrima za prevenciju droga i alkohola. Studijski smjer je praktičan, a učit ćeš od tima iskusnih akademika koji su povezani s British Society of Criminology i British Sociological Association.

Čekaju te raznolike teme; od zločina i kazne u modernom društvu, rizika i sigurnosti zajednice pa sve do mladih i kriminalnog pravosudnog sustava. Što ćeš se više bližiti završetku studija, imat ćeš veće mogućnosti biranja predmeta i specijalizacije.

Kriminalistika

Forenzička znanost poznata ti je iz policijskih TV drama, a ova se znanost odvija sakupljanjem, očuvanjem i analizom dokaza. Ako si znatiželjan i dobro ti ide rješavanje problema, onda je za tebe rad na analizi dokaza s mjesta zločina. U sklopu BSc (Hons) Forensic Science učit ćeš forenzičku kemiju, biologiju, fotografiju, osnove forenzičke istrage, a steći ćeš i profesionalne te kvantitativne znanstvene vještine. Smjer je profesionalno akreditiran od strane The Chartered Society of Forensic Sciences, a osmišljen je u suradnji s Leicestershire Police kako bi sve o čemu ćeš učiti na nastavi bilo relevantno i u korak s vremenom.

4. Psihologija

Psihologija je, osim među ovogodišnjim hrvatskim maturantima, daleko najpopularniji smjer i među BHV polaznicima kod odabira studija u inozemstvu. Zato smo za tebe izdvojili smjerove u Austriji, Nizozemskoj, Litvi i Njemačkoj za koje su i dalje otvorene prijave. Psihologiju na engleskom jeziku možeš studirati u Austriji na Webster Vienna Private University. Riječ je o američkom sveučilištu s globalnom perspektivom i međunarodnom atmosferom smještenom u Beču. Webster Vienna Private University dio je Websterove svjetske mreže sveučilišta u SAD-u, Europi i Aziji. Osim što psihologiju na Websteru možeš studirati u Austriji, to možeš i na Webster University Leiden u Nizozemskoj.

Helena Vukelja

Studirala sam management (international business) i psihologiju kao double major. To znači da sam se akademski opredijelila za dva odvojena smjera koji su bili inkorporirani u moj studijski plan. Na mom akademskom putu me vodio moj akademski savjetnik (advisor) koji mi je pomogao odabrati predavanja koja sam željela slušati. Općenito smatram da sam imala širok raspon predavanja koja sam mogla birati i tako slušati predavanja koja nisu striktno vezana za moj smjer studija.

– Helena Vukelja, studentica Webster Vienna Private Universityja

Litva je sve popularnija studijska destinacija zbog nižih školarina i pristupačnih troškova života. Uz to, većina fakulteta nudi smještaj u sklopu svojih kampusa. Jedan od razloga popularnosti ove zemlje je i 350 studijskih programa na engleskom jeziku, raširenost engleskog jezika te mogućnost studentskog rada za EU studente. U Litvi psihologiju možeš studirati na dva fakulteta – LCC International University i Mykolas Romeris University.

Cologne

Kao i u Austriji, i u Njemačkoj ti ne treba znanje njemačkog jezika. Psihologiju možeš u potpunosti studirati na engleskom jeziku. Touro College Berlin je mali neovisni američki fakultet u Njemačkoj koji provodi programe na engleskom jeziku. Na ovom fakultetu preddiplomski studij psihologije pokriva društveni, abnormalni, međukulturalni, klinički i industrijski aspekt. Za razliku od Touro College Berlin, Cologne Business School izvodi preddiplomski program Business Psychology.

Smjer psihologije na ovoj instituciji osmišljen je kako bi studentima pružio specijalističko znanje za međunarodnu karijeru. Obuhvaća i osnove financijskog knjigovodstva, poslovanja i mikroekonomije. Posebno se bavi: medijima i psihologijom potrošača, psihologijom osobnosti, strateškim i međunarodnim menadžmentom, marketingom i ljudskim resursima te psihologijom na radnom mjestu.

Našao si smjer koji odgovara tvojim interesima i sposobnostima?

Vodimo te kroz sve korake prijave;
Podrška smo tijekom prijavnog procesa;
Pratimo zadane vremenske okvire i rokove;
Obrađujemo potrebnu dokumentaciju;
Izrađujemo online prijave;
Studentima pomažemo pri pronalasku smještaja;
Održavamo orijentaciju prije odlaska na studij ili srednju školu.

Dogovori besplatne konzultacije s BHV savjetnicom

Sorry, the comment form is closed at this time.